vrijdag, 12. mei 2006 - 13:36

Nautische evenement trekt 40.000 bezoekers naar Flevoland

Lelystad

Op zaterdag 24 en zondag 25 juni 2006 vindt in de Bataviahaven in Lelystad alweer de tiende editie van het Hydron Waterfestival plaats. Wat ooit begon als een klein lokaal watersport-weekend in Lelystad Haven, is in tien jaar uitgegroeid tot een nationaal evenement waar jaarlijks tienduizenden bezoekers van heinde en verre op af komen. Nu, in 2006 is het Hydron Waterfestival één van de grootste publieks-evenementen in Flevoland (op Lowlands na zelfs het grootste). Er is dan ook veel te zien en te genieten deze dagen.

Allereerst de Nationale Sloepenshow die dit jaar een ongekend aantal van meer dan 160 sloepen, vletten en klassiekers kent. De boten zijn zowel in het water als op de wal te aanschouwen. Dat de show niet alleen bij het publiek maar zeker ook bij de deelnemers populair is, mag blijken uit het feit dat de show al begin 2006 was uitverkocht. Inmiddels is begonnen met de uitbreiding van de Bataviahaven. Dit betekent dat er volgend jaar meer ruimte is voor nog meer deelnemers en dat de bezoeker een nog uitgebreider aanbod te zien krijgt.

De maritieme markt gaat steeds meer deel uitmaken van de Nationale Sloepenshow. De markt slingert zich langs de Oostvaardersdijk richting de Batavia werf, Het NieuwLand Erfgoed centrum, Batavia Outlet Shopping en herbergbrouwerij Klokbier. Het festival terrein wordt zo uitgebreid tot een festijn aan mogelijkheden. Het VOC schip de Batavia dat afgemeerd ligt bij de Bataviawerf is dit weekend toegankelijk voor volwassenen voor 5 euro en voor kinderen voor 2 euro (i.p.v. 9 en 4,50).

In de haven zelf zullen vele schepen een plekje vinden. Naast (stoom)schepen als de Noordzee en de Christiaan Brunings en sleepboten, zijn er ook veel traditionele schepen, zoals de driemasters Stedemaeght en Abel Tasman. Liefhebbers kunnen zowel met motor- als zeilschepen een tochtje maken over het IJsselmeer. Ook het varen met een powerboot -een jongensdroom voor menigeen- behoort tot de mogelijkheden.
De zaterdagavond van het Hydron Waterfestival is gereserveerd voor de tweede editie van het Classic FM Batavia concert van de gelijknamige radiozender. Het concert begint met een optreden door de Fancy Fiddlers, een strijkersgroep van talentvolle leerlingen van Coosje Wijzenbeek. De avond wordt afgesloten met het jaarlijkse symfonisch vuurwerk, waarin het vuurwerk wordt afgestoken in harmonie met een bijzonder muzieknummer. Dit zal rond 23.00 uur plaatsvinden.

Het Hydron waterfestival wordt mede mogelijk gemaakt door de gemeente Lelystad, de Provincie Flevoland en het Flevolandse bedrijfsleven. Hierdoor is het mogelijk het evenement ook dit jaar gratis toegankelijk te maken. Ook het Classic FM Batavia concert is gratis toegankelijk.
Provincie:
Tag(s):