dinsdag, 22. augustus 2006 - 12:31

Navigatie-apparatuur gewild bij auto-inbrekers

Flevoland

Steeds meer automobilisten zijn het slachtoffer van auto-inbraken. In Flevoland is er sprake van een snel toenemend aantal auto-inbraken, waarbij de inbrekers het vooral gemunt hebben op de navigatieapparatuur.Politie Flevoland staat voor de veiligheid in Flevoland, maar verzoekt ook de automobilisten te zorgen voor voldoende preventie.

Sinds hun komst zijn navigatieapparaten niet alleen populair bij automobilisten. Ook voor het inbrekersgilde is het een gewild object. Met name de los mee te nemen exemplaren, die door middel van een zuignap op het dashboard of op de voorruit zijn bevestigd, worden gestolen. Dit jaar zijn in Flevoland tussen 1 januari en 1 augustus ruim 1.550 auto-inbraken gepleegd.

Daarbij is in de meeste gevallen navigatieapparatuur ontvreemd, gevolgd door radio/CD-spelers.

Vooral in Emmeloord is sprake van een toename aan diefstal van navigatieapparatuur. Daar is het aantal auto-inbraken verdubbeld vergeleken met vorig jaar. In Dronten neemt het aantal van deze delicten eveneens toe. In de vakantieperiode zijn ook geregeld (buitenlandse) recreanten de dupe van auto-inbraken. Zij moeten het dan gedurende hun vakantie stellen zonder navigatie en zijn weer aangewezen op de wegenkaarten.

De politie spreekt bestuurders aan als zij waardevolle spullen in de auto laten liggen. Wijkagenten en medewerkers van het Veilig-Op-Straatteam houden toezicht in de wijken en het centrum.

U kunt zelf veel doen om diefstal uit uw auto te voorkomen. Neem altijd de navigatieapparatuur mee uit de auto. Dit geldt overigens ook voor (het frontje van) de radio/CD-speler en andere kostbaarheden als tas, telefoon en autopapieren. Haal ook de zuignap van raam of dashboard en veeg de plek waar hij zat schoon. Dit zijn immers aanwijzingen dat er navigatieapparatuur in de auto aanwezig kan zijn, reden genoeg voor een inbreker om een kijkje in uw dashboardkastje te nemen.

Zet waar mogelijk de auto op een bewaakte parkeerplaats. Hier wordt aantoonbaar minder vaak ingebroken. Parkeer in elk geval op goed verlichte plaatsen, zodat de auto in het zicht blijft.

Is er ondanks al uw voorzorgsmaatregelen toch ingebroken, registreer dan de gegevens zoals merk en serienummers van de waardevolle bezittingen in uw auto. Gebruik hiervoor de gratis registratiekaart van de politie. De kans dat u uw spullen later terugkrijgt, is hiermee aanzienlijk groter. U kunt dan bij aangifte een goede omschrijving van uw eigendommen geven. Gebruik voor het merken van uw bezittingen uw postcode en huisnummer. Maak bij verandering van uw postcode de oude code niet onleesbaar!
Provincie:
Tag(s):