donderdag, 10. augustus 2006 - 11:14

Nederland in de ban van de spin

Groningen

In de hete juli maanden hebben de spinnen zich veelvuldig voortgeplant maar nu het weer is omgeslagen zoeken ze beschutting…….in onze huizen. In sommige delen van het land kampt men met een heuse spinnenplaag.

De beste manier om van de spinnen af te komen is gewoon de webben wegspuiten met een tuinslang. Maar waarom zou je dat doen? Spinnen eten namelijk veel insecten zoals vliegen en wespen.

In Nederland komen zo’n 550 spinnensoorten voor. Ter vergelijking, dat is dus meer dan er vogelsoorten in Nederland zijn. Hooiwagenspinnen, springspinnen, zebraspinnen of de grote kruisspin voor veel mensen maakt het niet uit een spin is en blijft voor veel mensen een eng dier. Maar niet een van de Nederlandse soorten is giftig.

In een bungalowpark in Oostmahorn (Friesland) kampt men met een spinnenplaag. Honderden spinnen hangen aan de trappen en de gevels en ook in de huisjes zit het vol met de kriebelende diertjes. Tot voor kort kampte men hier met een muggenplaag. Het goede nieuws is dat die dankzij de spinnen zo goed als voorbij is. Ook in het Groningse Lauwersoog kampt men met spinneoverlast.

Op het Amsterdamse IJburg spreekt men van een heuse spinnenplaag, hier is een gebrek aan vogels de boosdoener.

Wanneer het voedsel aanbod voor de spinnen minder wordt, in het najaar bijvoorbeeld, zullen er ook minder spinnen zijn. Verder helpt een goede schoonmaakbeurt ook nog wel, al is dat maar tijdelijk.
Provincie:
Tag(s):