vrijdag, 27. januari 2006 - 12:51

Nederland in makkelijkste EK-groep

Marco van Basten zal met een goed gevoel terugkijken op de loting van de kwalificatiereeks voor het EK 2008 in Oostenrijk en Zwitserland. Oranje werd als groepshoofd ingedeeld bij Roemenie, Bulgarije, Slovenie, Albanie, Wit-Rusland en Luxemburg in poule G.

Het Nederlands elftal ontliep tijdens de loting zwaargewichten als Italie, Duitsland, Spanje en Turkije. Door de goede prestaties tijdens het kwalificatietoernooi voor het WK in Duitsland en het goede optreden van Oranje op het vorige EK in Portugal, was de nationale trots ingedeeld in de eerste pot.

De kans op een sterke tegenstander nam hierdoor af, maar in de tweede pot zaten nog een aantal zwaargewichten waaronder de altijd lastige Duitsers en Italianen. Deze ontliep Oranje echter in de strijd om een plaats op het EK in Oostenrijk en Zwitserland.

Bondscoach Marco van Basten heeft zich tevreden getoond met het resultaat van de loting voor het Europees kampioenschap 2008. Nederland stuit in de kwalificatiereeks op Albanië, Belarus, Bulgarije, Luxemburg, Roemenië en Slovenië.

"We mogen niet klagen, we hebben goed geloot'', aldus Van Basten. "Roemenië kennen we uiteraard nog van de kwalificatiereeks voor het WK in Duitsland. Afgaande op de stand op de FIFA-ranglijst hebben zij van onze tegenstanders de beste papieren. Bulgarije is een ploeg die kan voetballen. Verder denk ik dat we van de andere tegenstanders in de groep normaal gesproken wel kunnen winnen.''

Groep B is met Frankrijk, Italie en Oekraine een moeilijke groep, terwijl de Duitsers in Groep D met groepshoofd Tsjechie ook in een moeilijke poule terecht zijn gekomen. Titelverdediger Griekenland kent in haar groep C Turkije en Noorwegen als voornaamste concurrenten. Groep A van de kwalificatiereeks met onder andere Portugal en Belgie is de enige poule met acht landen.

Overige groepen:

Groep A: Portugal, Polen, Servie & Montenegro, Belgie, Finland, Armenie, Azerbeidzjan, Kazachstan.

Groep B: Frankrijk, Italie, Oekraine, Schotland, Litouwen, Georgie, Faeroer Eilanden.

Groep C: Griekenland, Turkije, Noorwegen, Bosnie, Hongarije, Moldavie, Malta.

Groep D: Tsjechie, Duitsland, Slowakije, Ierland, Wales, Cyprus, San Marino.

Groep E: Engeland, Kroatie, Rusland, Israel, Estland, Macedonie, Andorra.

Groep F: Zweden, Spanje, Denemarken, Letland, IJsland, Noord - Ierland, Liechtenstein.

Groep G: Nederland, Roemenie, Bulgarije, Slovenie, Albanie, Wit - Rusland, Luxemburg.
Categorie:
Tag(s):