zondag, 12. november 2006 - 11:40

Nederland wint sprint race, en valt uit in hoofdrace

Team Nederland heeft vandaag voor de eerste keer dit jaar een race in het A1GP kampioenschap gewonnen. En voor het eerst in de geschiedenis een sprint race. Jeroen Bleekemolen reed van start tot finish aan de leiding van de sprint race. De hoofd race leek ook een prooi te gaan worden voor Nederland. Maar tien minuten voor het einde crashte Bleekemolen in de bandenstapels.

De sprint race vertrok Bleekemolen vanaf pole position de race. De pole verzilverde Bleekemolen goed, al was dat niet zo moeilijk omdat de race van start ging achter de safety car. De safety car kwam al snel weer de baan op omdat Adrian Zaugg van Zuid-Afrika spinde en Michael Devaney van Ierland er tegen aan reed. Daarna blunderde de organisatie wederom. Tijdens de safety car fase reed de vrachtwagen die de auto van Zuid-Afrika wilde ophalen in de weg zodat de A1 auto’s en de safety car er niet door konden. De zege van Bleekemolen kwam echter geen moment in gevaar. Team Nederland kwam als eerste over de finish, gevolgd door Mexico en Italië.

De hoofdrace begon net als de sprint race achter de safety car. Dus was het voor Bleekemolen wederom een eitje om de leiding bij de start te behouden. Bleekemolen mocht wederom vanaf pole starten, omdat Nederland de sprint race heeft gewonnen. Sinds deze race is de uitslag van de sprint race ook weer de start opstelling voor de hoofdrace. Bleekemolen liep al gauw weg bij de rest van het veld. Ook aan dank van Mexico die de snelheid er niet meer in had zitten, en een hele rij ophielt. Nederland kon veilig een pitstop maken en kwam weer de baan op als virtuele leider van de race. Nadat Canada, Brazilië, Tsjechië en Nieuw-Zeeland hun pitstop hadden gemaakt lag Nederland weer aan de leiding van de race.

Bleekemolen bleek weer op een zege af te gaan, maar tien minuten voor het einde van de race spinde Bleekemolen van de baan af, en belandde in de bandenstapels. De oorzaak bleek achteraf de versnellingsbak te zijn. Ook team Duitsland die op dat moment tweede lag kende op dat moment problemen en moest opgeven in de pits. Italië was zo de lachende derde en ging er met de overwinning vandoor, gevolgd door Groot-Brittannië en Australië.

Ondanks de overwinning in de sprint race heeft Nederland een positie moeten inleveren in het algemeen klassement. Nederland staat nu gedeeld negende. Mexico is nu de leider in het kampioenschap gevolgd door Duistland en Groot-Brittannië.
Categorie:
Tag(s):