maandag, 28. augustus 2006 - 17:02

'Nederlander heeft gevarieerd en zelfstandig werk'

Nederlanders hebben, in vergelijking met andere Europeanen, afwisselend en leerzaam werk. Het werk is van hoog niveau en kent een grote mate van zelfstandigheid. Het werk in Nederland is het beste te vergelijken met dat in Denemarken, Groot-Brittannië, België en Luxemburg. Dit heeft alles te maken met het feit dat in deze landen de karakteristieken van de dienstensector een overheersende invloed hebben op werk en werkomstandigheden.

Dat blijkt uit analyse van verschillende TNO-onderzoeken die maandag zijn gepubliceerd in de publicatie ‘Worklife in the Netherlands’. Het boek geeft een goed overzicht van de vele aspecten rond het werken in Nederland.

Ongeveer 88% van de Nederlanders vindt dat ze gevarieerd en leerzaam werk hebben (EU: 75%). 83% van onze landgenoten vindt dat ze zelfstandig hun werk kunnen uitvoeren (EU: 65%). Bovendien behoren we tot de top van de computergebruikers. De gemiddelde werknemer in Nederland zit 3,5 uur per dag achter de computer, in de dienstensector is dat 5 tot 6 uur per dag.

Minder positief is, dat de werkdruk en emotionele belasting in de dienstensector aan de hoge kant is. Belangrijkste oorzaken daarvoor zijn het computerwerk en de intensieve ‘klantcontacten’. Deze vinden vooral plaats in de gezondheidszorg en het onderwijs.

In de Zuid-Europese landen en de nieuwe EU-landen wordt langer gewerkt, meer in ploegendienst en meer in het weekend. In Nederland wordt er ’s avonds, ’s nachts en in het weekend gewerkt relatief weinig gewerkt. De 24-uurs economie is daarmee in Nederland verder weg dan in veel andere Europese landen. Verder zijn Nederlanders wereldkampioen parttimewerk, terwijl de arbeidsproductiviteit per gewerkt uur behoort tot de top van Europa en zelfs hoger ligt dan in de VS.
Categorie:
Tag(s):