maandag, 7. augustus 2006 - 10:23

Nederlanders dol op domeinnamen

Amsterdam

Nederland is stevig online aanwezig en dat is terug te zien in het aantal geregistreerde domeinnamen. Zo meldt hosting provider Watsnel.nl dat met name na de registratierun op de .EU domeinnamen deze lente, de vraag naar .NL domeinregistratie sterk toeneemt. Het heeft er alle schijn van dat zowel particulieren als bedrijven nut en noodzaak van 'punt nl' als vanzelfsprekend gaat ervaren.

Het is de verwachting dat half augustus het twee miljoenste .NL-domein wordt geregistreerd. Met de ongeveer 700.000 andere domeinen (zoals .com, .eu en .org) die in ons land zijn geregistreerd, komt het totaal op 2,7 miljoen: 17 domeinnamen per 100 inwoners. Daarmee heeft Nederland het grootste aantal domeinregistraties per 100 inwoners ter wereld.

Een jaar geleden telde ons land al een goede 12 domeinnamen per 100 inwoners. Wereldwijd zijn er zo'n 100 miljoen domeinnamen geregistreerd. Dit betekent overigens niet dat er evenzoveel websites online zijn. Een eigen website of een eigen e-mailadres blijft de belangrijkste reden voor domeinregistraties, maar steeds vaker wordt een domein geregistreerd om ervoor te zorgen dat bijvoorbeeld een concurrent de naam niet kan gebruiken. Ook dat zal de groei in domeinregistraties en in hosting nog meer stimuleren.

Watsnel.nl verwacht dat het aantal .NL-domeinen nog sterk zal blijven toenemen. Kwam de groei in eerste instantie voornamelijk uit het bedrijfsleven, in de toekomst zal dit meer verschuiven naar particulieren. Een logische ontwikkeling.
In Nederland heeft inmiddels vrijwel iedereen snel internet. Daardoor is internetgebruik voor veel mensen de gewoonste zaak van de wereld geworden. En was in het verleden het maken van een eigen website voorbehouden aan wizz kids, tegenwoordig kan iedereen snel en eenvoudig een eigen website bouwen. Niet in de laatste plaats omdat een eigen website maken met populaire programma's als SiteBuilder steeds eenvoudiger en dus toegankelijker wordt.

Ook het hosten van een site is nu veel eenvoudiger te realiseren dan een aantal jaren terug. Heldere informatie, lage tarieven en toegankelijke programma's als SiteBuilder zorgen dat men in 'no time' online is (dit programma is bij Watsnel.nl gratis uit te proberen). Op deze manier ervaren beginnende en ervaren webbouwers het gemak en de functionaliteit van hosting en webdesign, zonder allerlei gecompliceerde programmeertaal.
Categorie:
Tag(s):