dinsdag, 24. januari 2006 - 19:24

Negen mannen en vier vrouwen ‘geplukt’

Waalwijk

De unit Zware Criminaliteit van de Divisie Recherche heeft in een gezamenlijk onderzoek met de FIOD-ECD vanochtend negen mannen en vier vrouwen aangehouden in een onderzoek naar internationale drugshandel. Ze worden er van verdacht betrokken te zijn geweest bij het op grote schaal in- en/of uitvoeren van drugs, de handel in drugs en/of het bezit daarvan. Elf dure auto’s en diverse waardevolle goederen werden in beslag genomen in het kader van de ‘Pluk-ze-wet’. Ook trof de politie vijf vuurwapens aan, zo’n 120 kilo softdrugs, een geprepareerde vrachtwagentrailer en een geldbedrag van ruim 100.000 euro.

Bij de zoekingen zijn vijf vuurwapens met munitie gevonden, zo’n 120 kilo softdrugs, 100.000 euro aan contanten en een geprepareerde vrachtwagentrailer die bestemd was voor drugstransport. Ook werden twee hennepkwekerijen aangetroffen, waarvan er één al gedeeltelijk was ontmanteld. Het rechercheteam kreeg bij de doorzoekingen bijstand van speurhonden geleiders die met vier honden zochten naar verdovende middelen en contant geld. De recherche en de FIOD-ECD namen grote hoeveelheden administratie in beslag voor nader onderzoek. De digitale recherche heeft computers in beslag genomen.

Er is conservatoir beslag gelegd op elf auto’s. Het merendeel hiervan zijn dure personenauto’s die zijn voorzien van een Luxemburgs kenteken. Ook werden kostbare goederen zoals plasmaschermen, dure schilderijen en exclusieve sieraden in beslag genomen.
Politie en justitie hebben beslag gelegd op de diverse waardevolle goederen en het contante geldbedrag van ruim 100.000 euro om te voorkomen dat de verdachten hun vermogen buiten het bereik van de Staat brengen. Volgt veroordeling tot een geldboete, of legt de rechter een ontnemingsmaatregel op, dan kunnen deze geheel of gedeeltelijk uit het beslag worden voldaan.

Het rechercheteam kreeg bij de aanhoudingen en doorzoekingen assistentie van collega’s van de lokale politie, financieel rechercheurs, digitaal rechecheurs, de technische recherche en speurhondengeleiders die met vier honden zochten naar verdovende middelen en contant geld. In het onderzoek wordt nauw samengewerkt met de FIOD-ECD (Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst en de Economische Controle Dienst) en het BOOM (Bureau Ontneming Openbaar Ministerie). Eurojust, de Unit voor Juridische Coordinatie van de Europese Unie in Den Haag, samengesteld uit 25 Officieren van Justitie/Procureurs uit alle lidstaten, zorgde voor de uitvoering van juridische rechtshulpverzoeken in het buitenland.
Provincie:
Tag(s):