woensdag, 19. juli 2006 - 13:19

Nertsenfokkerij gaat niet door

Gemert-Bakel

De Raad van State heeft Bont voor Dieren voor de tweede keer in één week in het gelijkgesteld door een milieuvergunning voor een nieuwe nertsenfokkerij in het Brabantse Gemert-Bakel te vernietigen. Dit heeft de Bont voor Dieren woensdagmiddag bekendgemaakt.

Deze uitspraak bespaart jaarlijks zo’n 46.750 nertsen een ellendig leven. De belangrijkste overweging van de Raad van State is dat Gemert-Bakel onvoldoende onderzoek heeft gedaan naar de gevolgen die de nertsenfokkerij voor het nabijgelegen natuurgebied De Bult zou hebben. Deze overwinning is dus niet alleen goed nieuws voor de nertsen, maar ook voor de Brabantse natuur.

Met 87.703 moederdieren en 18 fokkerijen is Gemert-Bakel overigens de meest nertsonvriendelijke gemeente van Nederland. Alleen al in deze gemeente worden elk jaar ruim 482.366 nertsenpelzen geproduceerd. De pelzen zijn voornamelijk bestemd voor de exportmarkt: de Nederlandse consument heeft vrijwel geen belangstelling voor bont.

Bont voor Dieren voert geregeld juridische procedures tegen vestiging of uitbreiding van pelsdierenfokkerijen – veelal met omwonenden van deze bedrijven. Hoewel de Stichting blij is met deze overwinning, betreurt zij dat het in Nederland nog steeds is toegestaan is om nertsenfokkerijen te beginnen of uit te breiden. Sterker nog: er is geen enkele wetgeving die voorschrijft hoe nertsen moeten worden gehouden. De fokkerijen dienen enkel te beschikken over een bouw- en milieuvergunning.

Sinds kabinet-Balkenende I het wetsvoorstel voor een nertsenfokverbod van tafel heeft geveegd, zijn de Nederlandse nertsenfokkers fors aan het uitbreiden. Bont voor Dieren hoopt dat er na de verkiezingen later dit jaar opnieuw een kamermeerderheid vóór een nertsenfokverbod is.

Recent onderzoek van de Universiteit Utrecht toont aan dat de meerderheid van de Nederlandse bevolking het fokken van nertsen ter verkrijging van hun pels onaanvaardbaar vindt. De Nederlandse vossen- en chinchillafokkerijen zijn in respectievelijk 1995 en 1997 verboden. Ons land is verantwoordelijk voor 8,2% van de wereldproductie in nertsenvachten. Met ruim 3,5 miljoen nertsen per jaar is Nederland de derde nertsenbontproducent ter wereld.
Provincie:
Tag(s):