woensdag, 27. september 2006 - 21:47

Nieuw 20 km gebied bluetongue in Zeeuws-Vlaanderen

Op een bedrijf in IJzendijke (Zeeuws-Vlaanderen) is woensdag verspreiding van het Bluetonguevirus bij een schaap geconstateerd. Minister Veerman van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit stelt daarom een nieuw 20-kilometergebied in. De maatregelen die in dit nieuwe gebied gelden zijn dezelfde als in Zuid-Limburg en Brabant. Omdat heel Nederland al beperkingsgebied is, volgen er geen extra maatregelen in Nederland.

De belangrijkste maatregelen in het 20-kilometergebied zijn:

Herkauwers moeten van één uur voor zonsondergang tot één uur na zonsopgang in de stal worden gehouden. Alleen veehouders die geen geschikte stalruimte beschikbaar hebben voor het vee, worden van deze verplichting uitgezonderd. Herkauwers, hun stallen en de omgeving ervan moeten worden behandeld met insectenwerende middelen om de ziekteverspreidende insecten te weren.

Vervoer van herkauwers naar buiten het 20-kilometergebied is verboden. Er zijn enkele uitzonderingen, zoals het vervoer van slachtdieren en nuchtere kalveren.

Herkauwers mogen binnen het 20-kilometergebied vrij worden verplaatst. Voorwaarde daarvoor is wel dat het niet gaat om herkauwers waar een besmetting met Bluetongue is geconstateerd. Ook mogen de dieren onder voorwaarden naar de 20-kilometergebieden in België, Luxemburg, Duitsland en Frankrijk worden vervoerd.

In totaal zijn er nu 86 besmette bedrijven.
Provincie:
Tag(s):