donderdag, 19. oktober 2006 - 14:09

Nieuw Brandweer-opleidingscentrum Schiphol

Amsterdam

Vrijdag wordt de eerste paal geslagen van het nieuwe Brandweer-opleidingscentrum van de Regionale Brandweer Amsterdam en omstreken. Het nieuwe opleidingscentrum wordt gebouwd bij Schiphol, naast het huidige Veiligheids Trainingscentrum van de luchthavenbrandweer. Door de opleidingscentra naast elkaar te bouwen, ontstaat een natuurlijke samenwerking tussen beide centra waardoor de oefenmogelijkheden toenemen.

De eerste paal wordt geslagen door burgemeester Job Cohen, als voorzitter van de Veiligheidsregio en de hoogste baas van de Regionale Brandweer Amsterdam en omstreken. Hij wordt bijgestaan door Regionaal commandant Caroline van de Wiel. Beiden houden ook een toespraak.

Het nieuwe opleidingcentrum wordt een modern complex, waar volgens de laatste technieken en methodes realistisch maar ook veilig geoefend kan worden. Er kan worden geoefend met zeer diverse brandscenario’s, maar ook hulpverlening, zoals auto-ongevallen, het verrichten van reddingen onder puin en het werken op hoogte behoren straks tot de mogelijkheden.

Er komt een oefengebouw waarin computergestuurd branden worden gesimuleerd. De branden worden op gas gestookt, waardoor een brand in geval van nood door één druk op de knop gedoofd kan worden. Door slimme plaatsing van de brandsimulaties zijn branduitbreidingen logisch van opbouw. Er kunnen zowel kleine als grote branden worden nagebootst.

Doordat de oefeningen computergestuurd zijn, is ook de mogelijkheid om de inzet te evalueren sterk verbeterd. Met deze nieuwe installatie kunnen oefeningen snel herhaald worden onder exact dezelfde oefencondities. Na afloop kan de hele ploeg de oefening nog eens via de computer bekijken om te zien wat er goed ging en wat er nog beter zou kunnen.

In het nieuwe complex staat de veiligheid van cursisten centraal. Iedere ploeg wordt altijd begeleid door een instructeur van het oefencentrum, die met behulp van een afstandbediening een oefening op ‘pauze’ kan zetten, of direct kan beëindigen.

In dat geval is het hele pand binnen zestig seconden rook- en hittevrij. Dat is een belangrijk voordeel ten opzichte van het huidige oefencentrum, waar nog met houten pallets wordt gestookt. In het huidige centrum zijn de branden daardoor veel minder goed te controleren en komt er ook giftige rook vrij, in tegenstelling tot het nieuwe centrum waar de oefenrook in het gebouw wordt geblazen. Deze rook is niet schadelijk, echte rook wel.

Met de komst van het nieuwe oefencentrum komt een einde aan de oefeningen in de oude gasfabriek aan de Spaklerweg in Amsterdam. Sinds 1969 hebben duizenden brandweerlieden hier hun opleiding gevolgd en oefeningen gedraaid. Niet alleen vanuit de regio Amsterdam en omstreken, ook korpsen van buiten deze regio maken al jarenlang dankbaar gebruik van het oefenterrein aan de Spaklerweg.

Eind 2008 gaan de deuren van het nieuwe oefencentrum op Schiphol open en kan het brandweerpersoneel van nu en de toekomstige brandweermensen hun kennis en kunde in een modern en professioneel centrum op peil brengen en houden. De Regionale Brandweer Amsterdam en omstreken is er trots op straks dit nieuwe oefencentrum binnen hun gelederen te hebben en zal zich ook in de toekomst steeds blijven ontwikkelen om het opleiden en oefenen volgens de laatste technieken mogelijk te maken.

Brandweerkorpsen uit het hele land kunnen gebruik maken van de faciliteiten. Door de uitgebreide mogelijkheden is het mogelijk om een op maat gesneden pakket aan oefeningen aan te bieden.
Provincie:
Tag(s):