vrijdag, 27. oktober 2006 - 21:40

Nieuw NS station Emmen Zuid in Delftlanden

Emmen

De gemeente Emmen gaat beginnen met de voorbereiding voor een nieuw spoorwegstation in de nieuwbouwwijk Delftlanden. Het komt in de plaats van het bestaande station in Bargeres dat voor veel reizigers minder gunstig ligt. Het nieuwe station krijgt vooral een functie voor de inwoners van Emmen Zuid (Rietlanden, Parc Sandur, Delftlanden en Bargeres).

Station Emmen Zuid komt ten westen van de spoorwegovergang in de Nieuw-Amsterdamsestraat. De spoorwegovergang zelf wordt dan meteen vervangen door een ongelijkvloerse kruising: de Nieuw-Amsterdamsestraat gaat via een tunnelbak onder het spoor door. Het is de bedoeling dat het station en de onderdoorgang eind 2009 klaar zijn.

De plannen worden ontwikkeld in nauwe samenwerking met ProRail (de instantie die gaat over alle spoorwegen en over de spoorwegstations). De verplaatsing van het station wordt financieel mogelijk gemaakt door bijdragen van het rijk, de provincie en de gemeente.

Nog dit jaar zullen ProRail en de gemeente een overeenkomst afsluiten waarin de uitgangspunten voor station en onderdoorgang worden vastgelegd. Om die uitgangspunten te bepalen wordt er eerst een haalbaarheidsonderzoek uitgevoerd onder toezicht van ProRail.
Provincie:
Tag(s):