maandag, 16. januari 2006 - 12:31

Nieuwe Chevrolet Captiva: compacte SUV debuteert in Genève

Hoofddorp

Met de compleet nieuwe Captiva, de eerste dieselaangedreven compacte SUV, brengt Chevrolet haar Europese productoffensief naar een nieuw niveau. De auto, die geheel is afgestemd op Europese rijomstandigheden en de behoeften van Europese kopers, wordt leverbaar met een moderne, 150 pk sterke direct ingespoten tweeliter common-rail diesel. Net als de twee beschikbare benzineversies (2.4-liter viercilinder en 3.2-liter V6) levert de turbodiesel dynamische rijprestaties.

De Captiva is tevens het eerste model binnen de productreeks van Chevrolet Europe dat leverbaar is met een elektronisch stabiliteitsysteem (ESP). Hij beleeft zijn debuut op de Autosalon van Genève (2-12 maart 2006) en staat vanaf juni in de Europese showrooms.

“Chevrolet blijft in Europa met een opvallende snelheid groeien,� aldus Wayne Brannon, de nieuwe Executive Director van Chevrolet Europe. “Dankzij de verkoop van ruim 240.000 auto’s in Europa in 2005, 26 procent meer vergeleken met 2004, hebben we het jaar opnieuw met een verkooprecord kunnen afsluiten. De Captiva verschaft ons toegang tot een voor ons nieuw en groeiend segment. Bovendien kunnen we dit jaar nog meer nieuwe producten verwachten, waaronder onze nieuwe hightech diesels. Daarmee moeten we in staat zijn onze groei op een vergelijkbare wijze voort te zetten.�

De Captiva kan vertrouwen op een expressief design en een ruim, comfortabel interieur waarin hoogkwalitatieve stoffen en materialen zijn verwerkt. De nieuwe, compacte SUV meet 4.639 x 1.849 x 1.726 mm (lxbxh) en heeft een wielbasis van 2.707 mm. Hij wordt leverbaar met zeven of vijf stoelen.

Kopers kunnen bovendien kiezen uit voorwiel- en vierwielaangedreven uitvoeringen. Laatstgenoemde versies zijn voorzien van een ‘active-on-demand’ vierwielaandrijving-systeem. Wanneer de rijomstandigheden daarom vragen wordt de aandrijving van de achteras onmiddellijk ingeschakeld via een elektronisch bediende elektromagnetische koppeling om maximale tractie te garanderen. Het systeem werkt bovendien naadloos samen met het ESP en ABS, waardoor de voertuigcontrole en veiligheidsmarges voor de bestuurder aanzienlijk worden vergroot. Het ESP-systeem is bovendien uitgerust met aanvullende functies als HBA (Hydraulic Brake Assist), HDC (Hill Descent Control) en ARP (Anti-Rollover Protection).

In eerste instantie zijn er drie dwarsgeplaatste motoren leverbaar voor de Captiva. Daartoe behoort de compleet nieuwe, hightech common-rail diesel die gezamenlijk door GM Daewoo Auto & Technology Company, GM Powertrain en VM Motori is ontwikkeld. In zijn eerste toepassing levert de zestienkleps krachtbron 110 kW (150 pk) bij 4.000 tpm en een maximum koppel van 310 Nm bij 2.000 tpm. Volgens de ECE-cyclus bedraagt het brandstofverbruik 8,1 liter per 100 kilometer. Het is de eerste toepassing van een nieuwe familie dieselkrachtbronnen die vanaf 2006 ook in andere Chevrolet-producten leverbaar wordt.

De basismotor is een 2.4-liter DOHC viercilinder lijnmotor die 142 pk levert bij 5.200 tpm en een maximum koppel van 220 Nm bij 4.000 tpm. Het gemiddelde brandstofverbruik van de Captiva 2.4 bedraagt 10,8 liter op 100 kilometer. De topversie, de 3.2-liter V6, is goed voor 225 pk bij 6.000 tpm, waarbij het maximum koppel van 302 Nm bij 3.500 omwentelingen wordt bereikt.

De wielophanging bestaat uit een McPherson veerpootconstructie aan de voorkant en een onafhankelijke vierpunts ontwerp achter. Geventileerde schijfremmen rondom zijn standaard. Viercilinderuitvoeringen zijn standaard uitgerust met 215/70 R16 banden en 6.5J x 16 inch wielen, terwijl de V6 op 235/60 R17 banden en 7.0 x 17 inch wielen staat.

Chevrolet is het grootste merk van General Motors met ruim 4 miljoen verkochte auto’s in ruim 120 landen. Chevrolet is in Latijns Amerika al vijf opeenvolgende jaren marktleider en in Noord Amerika werd Chevrolet in 2005 het bestverkochte merk – voor het eerst sinds 1986 met een totale verkoop van 2,67 miljoen verkochte auto’s.
Categorie:
Tag(s):