woensdag, 11. oktober 2006 - 8:30

Nieuwe Energie van Parkstad Limburg

Parkstad

Nieuwe Energie. Onder deze vlag hebben ondernemers, onderwijs- en onderzoeksinstituten en overheden de krachten in Parkstad gebundeld.Het doel: in 2012 een bloeiend economisch centrum zijn voor de duurzame productie van duurzame bronnen van energie zoals zonne-energie en warmte-koude opslag (bijv. mijnwater). Met een omzet van 1 miljard euro per jaar en met werkgelegenheid voor 2500 mensen.

Nieuwe Energie is het antwoord op de behoefte van een innovatieve bedrijfstak in ontwikkeling. Bedrijven die willen investeren in duurzame energie zijn op zoek naar een gunstig vestigingsklimaat. Met een concentratie van verwante bedrijven, kennisinstituten, gekwalificeerd personeel en overheden die willen investeren. Parkstad Limburg, van oudsher energieleverancier, kan dit nu al bieden.

Nieuwe Energie is de gezamenlijke toekomstagenda die ervoor zorgt dat de aanwezige kansen in Parkstad en Euregio zo goed mogelijk worden benut.

Bij Nieuwe Energie speelt bedrijventerrein Avantis een bijzondere rol in. Daar ontwikkelt zich de belangrijkste broedplaats van Nederland voor innovatie en duurzame energie. De enige zonnecellenfabrikant van Nederland, Solland Solar Energy, is er al gevestigd. Evenals kenniscentrum E-Avantis en adviesbureau Ecofys. Volgend jaar volgt waarschijnlijk vestiging van onderzoekscentrum/laboratorium Front End Silicon Technology Centre.

Avantis ligt voor 40 procent op Nederlandse bodem en voor 60 procent in Duitsland. Voor Nieuwe Energie is die grensligging is van grote waarde. Nordrhein Westfalen stimuleert al jaren de ontwikkeling van innovatieve processen en producten. Op steenworp afstand liggen bovendien diverse vermaarde Duitse onderzoeksinstituten: het Jülicher Forschungsinstitut, het Solar Institut in Jülich en de Technische Universiteit van Aken. In totaal liggen in Parkstad en omgeving 8 toonaangevende onderzoeks- en onderwijsinstellingen.

Om de doelstelling van 2012 te bereiken hebben de initiatiefnemers met elkaar afgesproken om samen op korte termijn een gezamenlijk platform Nieuwe Energie op te richten. Dit fungeert als kristallisatiepunt waar initiatieven samen komen. De gesprekken over de totstandkoming van het platform vinden op dit moment plaats.
Provincie:
Tag(s):