vrijdag, 2. juni 2006 - 8:14

'Nieuwe feiten in de zaak-Lucia de B'.

Nijmegen

Lucia de B. ‘De engel des doods’ zou ten onrechte veroordeeld zijn voor de moord op 7 ziekenhuispatiënten. Uit een onderzoek, uitgevoerd door wetenschapsfilosoof Ton Derksen en verpleeghuisarts Metta de Noo, zouden diverse nieuwe (ontlastende) feiten naar boven zijn gekomen. De resultaten van het onderzoek verschijnen vrijdag in boekvorm, met als titel: 'Lucia de B. Reconstructie van een gerechtelijke dwaling'.

De 44-jarige Haagse verpleegkundige Lucia de B. is door het gerechtshof in Den Haag veroordeeld voor 7 moorden en 3 pogingen tot moord. Zij kreeg hiervoor levenslang en TBS. Volgens de onderzoekers is er in deze zaak geen enkel hard bewijs dat Lucia de moorden zou hebben gepleegd.

Twee moorden, die door het gerechtshof als bewezen werden verklaard, zouden helemaal geen moord geweest zijn. Zo zou baby Amber, die door Lucia met Digoxine vergiftigd zou zijn, helemaal niet vergiftigd zijn. Tests die de vergiftiging zouden moeten bewijzen zouden niet accuraat zijn geweest.

Alle ‘slachtoffers' van Lucia zijn door De Noo en Derksen onder de loep genomen. In acht gevallen dragen zij zaken aan die naar hun mening niet (voldoende) door de rechtbank zijn onderzocht of verkeerd zijn geïnterpreteerd.

Op 29 juni moet Lucia de B. voor het Hof in Amsterdam verschijnen. Zowel de onderzoekers als Lucia de B. hopen dat het Amsterdamse Gerechtshof objectiever naar de zaak weet te kijken.
Provincie:
Tag(s):