donderdag, 2. november 2006 - 12:52

Nieuwe handbagage-regels luchtvaart

Schiphol

Met ingang van maandag 6 november 2006 gelden er nieuwe regels voor het meenemen van handbagage in het vliegtuig. Deze regels zijn van kracht voor alle passagiers die vertrekken van, of overstappen op een luchthaven binnen de Europese Unie. De nieuwe regels houden in dat vloeistoffen, gels en spuitbussen in de handbagage alleen nog in kleine hoeveelheden (max. 100 ml per stuk) mogen worden meegenomen mits gezamenlijk verpakt in een doorzichtige, hersluitbare, plastic zak niet groter dan 1 liter. Deze regels gelden niet voor babyvoeding en medicijnen die de passagier tijdens de vlucht nodig heeft.

De nieuwe regels voor handbagage zijn door de Europese Commissie in overleg met alle Lidstaten ingevoerd na de arrestaties van terrorismeverdachten in Groot-Brittannië afgelopen augustus. De verdenking bestaat dat deze personen vloeibare explosieven wilden gebruiken voor een terroristische aanslag.

Het doorzichtige plastic zakje waarin de vloeistoffen moeten worden verpakt is nodig voor de controle op de luchthaven. Als alle vloeistoffen en gels bij elkaar in een plastic zakje zitten kan de beveiligingsmedewerker in een oogopslag zien of aan de voorwaarden is voldaan. Treft de beveiligingsmedewerker vloeistoffen en gels los in de handbagage aan dan worden deze ingenomen. Tijdens de introductieperiode ontvangen reizigers de doorzichtige plastic zak gratis op alle Nederlandse luchthavens. Amsterdam Airport Schiphol bijvoorbeeld, heeft hiervoor 5 miljoen plastic zakjes aangeschaft.

De Nederlandse luchthavens hebben zich voorbereid op de nieuwe regelgeving. Zo worden in de terminal van Amsterdam Airport Schiphol op diverse plaatsen informatiestands geplaatst om de passagier te informeren over de nieuwe regels. Ook wordt hier de gelegenheid gegeven om de vloeistoffen en gels alsnog goed te verpakken. De NCTb en de Nederlandse luchthavens informeren vanaf 4 november door middel van een landelijke advertentieronde het publiek over de nieuwe maatregelen.

Passagiers kunnen (tax free) drank en gels in de tax free winkels, zoals op Schiphol de winkels van See Buy Fly, blijven kopen. De winkeliers van de tax free winkels zorgen ervoor dat gekochte producten, wanneer nodig, speciaal in een transparante tas worden verpakt en verzegeld. Het zegel is 1 dag geldig en mag niet verbroken worden totdat men op de eindbestemming is aangekomen. Vooralsnog zullen, voor passagiers naar de VS, de aangekochte dranken en gels door de winkelier nog naar de gate worden gebracht. Aankopen van vloeistoffen en gels op een luchthaven buiten de Europese Unie (EU) zullen tijdens een overstap op een EU-luchthaven worden ingenomen. Dit geldt ook voor (taxfree) aankopen aan boord van niet-EU luchtvaartmaatschappijen.
Provincie:
Tag(s):