dinsdag, 22. augustus 2006 - 11:03

Nieuwe Kerk in Delft onthult glas-in-lood raam

Delft

Prinses Margriet onthult vrijdag 8 september het nieuwe gebrandschilderde glas-in-loodraam voorstellende 'De opwekking van het dochtertje van Jaïrus' in de Nieuwe Kerk in Delft. Het raam is vervaardigd door kunstenares Annemiek Punt. Zij won met haar inzending van een in 2003 uitgeschreven prijsvraag voor een glas-in-loodraam in de Nieuwe Kerk.

Aan de prijsvraag namen 25 toonaangevende kunstenaars deel. Als jongste en enige vrouwelijke deelnemer, werd de inzending van Annemiek Punt, unaniem gekozen. Het kerkraam, met een afmeting van 7 x 3,5 meter, verbeeldt de opwekking van het dochtertje van Jaïrus. Het raam is volgens oude ambachtelijke werkwijzen vervaardigd, met mondgeblazen 'echt' antiek glas. Van de totstandkoming van het raam is een boek in de maak, waarin het gehele glas-in-loodproces wordt belicht.

Dankzij een nalatenschap van een lid van de kerkelijke gemeente en met ondersteuning van de gemeente Delft, schreef het College van Kerkrentmeesters der Hervormde Gemeente van Delft in 2003 een prijsvraag uit, om te komen tot een passend ontwerp voor de Nieuwe Kerk. Voorwaarde was dat het raam de opwekking van het dochtertje
van Jaïrus zou uitbeelden.

Vanwege de 20e Open Monumentendag is de Nieuwe Kerk zaterdag 9 september van 10.00 tot 17.00 uur gratis toegankelijk. Meer informatie kunt u vinden op de website van de Nieuwe Kerk in Delft

De totstandkoming van het raam is eveneens te zien op de website van stained glass in Delft. De schetsen voor het Delfts kerkraam zijn te zien in de galerie van Annemiek Punt in Ootmarsum.
Provincie:
Tag(s):