maandag, 11. september 2006 - 16:40

Nieuwe lasertechniek bestrijdt spataderen

Nijmegen

Vaatchirurgen van het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ) in Nijmegen verwijderen sinds kort spataderen met behulp van laserstralen. De nieuwe techniek is minder belastend voor de patiënt. Het CWZ is een van de eerste ziekenhuizen in de regio waar deze behandeling mogelijk is.

Vergeleken met de ‘klassieke’methode geeft de laserbehandeling minder blauwe plekken, minder pijnklachten en minder kans op huidbeschadiging en zenuwletsel. De ingreep duurt ongeveer drie kwartier en vindt plaats in dagbehandeling. De chirurgen zijn zeer enthousiast over de resultaten bij de eerste twintig mensen die de laserbehandeling in het CWZ ondergingen.

Bij de lasermethode volstaat een klein prikgaatje aan het onderbeen, waarna een glasvezeldraad in de ader wordt geschoven. Zodra de draad wordt verhit, versmelt de vaatwand en sluit de ader zich. Met behulp van echografie ziet de chirurg of de draad goed in de ader zit. Na de ingreep hoeft de patiënt slechts een week lang een steunkous dragen.

Het volledig verwijderen van spataderen kon voorheen alleen operatief. In dat geval worden sneetjes gemaakt in het onderbeen en in de lies, waarna de ader er onder verdoving wordt uitgetrokken. Dit ‘strippen’ veroorzaakt nogal wat bloeduitstortingen.
Na de behandeling moet de patiënt vier tot zes weken een elastische kous dragen.

Spataderen zijn uitgezette kronkelige aderen, doorgaans in de benen, die klachten kunnen veroorzaken als vermoeidheid, jeuk en pijn. Hun oorspronkelijke functie hebben ze verloren. Dertig tot veertig procent van de Nederlandse bevolking heeft in meerdere of mindere mate spataderen.

Jaarlijks komen tussen de twee- en driehonderd mensen naar het CWZ voor een spataderverwijdering. Naar verwachting komt ongeveer de helft in aanmerking voor de lasertechniek. Sommige spataderen (bijvoorbeeld erg grote of kronkelige) kunnen alleen volgens de klassieke methode worden verwijderd.
Provincie:
Tag(s):