woensdag, 29. november 2006 - 22:08

Nieuwe NOR opent 6 december haar deuren

Heerlen

Op 6 december a.s. verricht de Heerlense wethouder van Cultuur, Karel Scholtissen, de officiële opening van poppodium de NIEUWE NOR. Met de opening van de NIEUWE NOR beschikt Heerlen over een prachtig nieuw podium voor muziek, vooral gericht op jongeren. Er is veel aandacht besteed aan de geluidsisolatie die moet voorkomen dat er overlast ontstaat. De nieuwe popzaal wil zich ontwikkelen tot een kraamkamer voor beginnend talent. Stichting Cultureel café de Nor gaat de zaal en het bestaande cafépand exploiteren als de NIEUWE NOR.

De gemeente Heerlen heeft besloten tot de bouw van een popzaal bij De Nor om de jongerencultuur in Heerlen een nieuwe impuls te geven. De zaal zal voornamelijk dienst doen als kweekvijver voor lokaal en regionaal talent. Daarnaast zullen er ook activiteiten plaatsvinden voor de oudere cultuurliefhebbers. Het is de bedoeling dat de NIEUWE NOR een omslag maakt van Cultureel Café naar hét Poppodium voor Parkstad. Het nieuwe poppodium is een culturele voorziening voornamelijk gericht op jongeren waarin het aanbieden van popcultuur (live-optredens, Dj-sets, stand-up comedy, (ver)nieuwe(nde) popmuziekconcepten etc.) centraal staat. Daarnaast moet de NIEUWE NOR een springplank functie krijgen voor regionaal talent. Binnen dit nieuwe concept wordt voor het huidige café een andere formule ontwikkeld. Het café wordt ‘de foyer’ van het poppodium en zal de mogelijkheid bieden tot het presenteren van kleinschalige live-activiteiten, zoals optredens en dj-sets.

De popzaal Nieuwe Nor is landelijk al gekwalificeerd als professioneel C-podium en ligt op een unieke locatie: pal in de binnenstad met capaciteit voor 350 mensen, op een klein oppervlak en ingeklemd tussen appartementencomplexen. Dat vergt natuurlijk heel wat van de geluidswering en de invulling van de ruimte. Zo zijn de klimaatsbeheersingsinstallaties geheel inpandig gerealiseerd ter voorkoming van ontsierende elementen op het dak; dit was ook een nadrukkelijke eis van de commissie Ruimtelijke Kwaliteit.
Provincie:
Tag(s):