woensdag, 4. oktober 2006 - 9:00

Nieuwe paddenstoelensoort ontdekt

Apeldoorn

Nu het weer regenachtig wordt, is het weer tijd voor de paddenstoelen. De paddenstoelenwerkgroep van de Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging (KNNV) heeft in het Paleispark op Kroondomein Het Loo bij Apeldoorn een nieuwe paddenstoelensoort ontdekt. De heer L. Bos van de werkgroep heeft de paddenstoel in 1998 ontdekt op de stobbe van een Douglasspar en heeft hem de ‘Zwetende kaaszwam’ genoemd.

De beroepsmycologen van het Rijksherbarium hebben in 2001 de vondst gedetermineerd en de naam geaccepteerd (Latijnse naam: Oligoporus guttulatus). In Nederland zijn er ongeveer 4000 paddenstoelen.

Ook de zeldzame Citroenstrookzwam is enkele jaren op Kroondomein Het Loo aangetroffen. Deze soort komt slechts op zes plaatsen in Nederland voor. Van een meter afstand is deze zwam al goed te ruiken; hij verspreidt een sterke citroengeur. Dit jaar is hij niet aangetroffen. Op Kroondomein Het Loo heeft de werkgroep zo’n 100 verschillende soorten geïnventariseerd, waaronder paddenstoelen met de mooiste namen zoals het Plooirokje, de Eikhaas, de Groene glibberzwam en de Dakloze huiszwam. Afgelopen jaar zijn er minder soorten aangetroffen. Dat heeft te maken met het zachte weer in de maanden september en oktober.

Met het zogenaamde ‘natuurvolgend bosbeheer’, een bosbeheersysteem dat Kroondomein Het Loo heeft ontwikkeld, wordt geprobeerd natuurlijke processen de ruimte te geven. Dit levert onder andere meer dood hout in het bos op, waar weer bepaalde paddenstoelen op kunnen leven. Dit is onder andere de Echte tonderzwam, Citroenstrookzwam en de Vermillioen houtzwam.

Kroondomein Het Loo bestaat uit het Paleispark en de Koninklijke Houtvesterij. Het gebied is al meer dan 300 jaar verbonden met het Huis Oranje-Nassau. De verbintenis met de Oranjes heeft Kroondomein Het Loo gevormd tot wat het nu is: een meer dan 10.000 hectare groot landgoed met een rijke cultuurhistorie, grote biologische diversiteit en veel landschapsschoon. Hiermee heeft het een unieke positie op de Veluwe en in Nederland.
Provincie:
Tag(s):