donderdag, 23. maart 2006 - 18:19

Nieuwe regels 2008 bekend

Uitbreiding van het aantal races naar maximaal 20 per seizoen en het afschaffen van de omstreden straf bij het wisselen van een motor. Dat zijn nog maar een paar grote veranderingen die vanaf seizoen 2008 in zullen gaan.

De nieuwe regels werden afgelopen woensdag goedgekeurd door de FIA World Motor Sport Council. Ondanks dat de nieuwe regels veel gelijkenissen vertonen met de huidige, komen er ook een aantal grote veranderingen. Hier volgen de belangrijkste:

Naast het bevriezen van de motorontwikkelingen bestaat nu ook de mogelijkheid om de racekalender uit te breiden naar 20 races. Daarmee wordt de suggestie gewekt dat men het record van vorig jaar, 19 races, wilt gaan verbreken.

Naar aanleiding van de verwarring die voortkwam uit de motorwissels tijdens de Grand Prix van Maleisië, heeft de raad besloten dat indien een motor of versnellingsbak gewisseld wordt, de betreffende auto 15 kilogram strafgewicht krijgt. De startpositie blijft echter hetzelfde.

De belangrijkste wijzigingen lijken het afschaffen van de 48 miljoen dollar entreegeld om deel te kunnen nemen aan het wereldkampioenschap Formule 1 en het vaststellen van het maximale aantal testkilometers op 30.000 kilometers per jaar. Door deze kostenbesparende maatregel wordt het in de toekomst ook voor teams met een ‘kleinere’ beurs mogelijk om toe te treden tot het selecte gezelschap.

Deelnemende fabrikanten mogen niet meer dan twee teams van motoren voorzien zonder toestemming van de FIA. Daarnaast wordt voor seizoen 2008, 2009 en 2010 slechts één bandenleverancier toegelaten en bandenwarmers zijn dan niet meer toegestaan.

De FIA zal ook strenger gaan toezien op de activiteiten van de teams. Zo zal het onder andere verplicht worden om elke avond de auto’s in het Parc Fermé te parkeren. Momenteel gebeurt dit alleen op zaterdagavond.
Categorie:
Tag(s):