woensdag, 11. januari 2006 - 13:29

Nieuwe toekomst voor veenkoloniën

Veendam

Uitgestrekte weilanden, omzoomd door slootjes en een kerktoren aan de horizon. Een karakteristiek beeld van Nederland. Maar hoe lang nog? In de nieuwe NCRV-documentaireserie Plattelanders komen alle facetten van het Nederlandse platteland aan bod en worden gepassioneerde mensen gevolgd die nauw bij verleden, heden en toekomst van deze gebieden betrokken zijn. Zaterdag 14 januari a.s. om 17.05 uur, NCRV, komen de Veenkoloniën aan bod.

De Veenkoloniën, verdeeld over de provincies Groningen en Drenthe, worden gekenmerkt door prachtige cultuur- en natuurlandschappen. Het is één van de weinige gebieden waar uitgestrekte vergezichten over akkers en weilanden nog voorkomen. Meindert Schollema, burgemeester van Pekela, neemt de kijker mee het gebied in en vertelt hoe na een periode van veenwinning, scheepvaart, landbouw en industriële ontwikkelingen, de drijvende krachten van de economie één voor één wegvielen. Daar kwamen niet direct nieuwe initiatieven voor terug. Hierdoor hebben de Veenkoloniën hun unieke karakter kunnen behouden. Zo worden de transportkanalen nu gebruikt voor recreatieve vaarverbindingen. De rust en ruimte van het gebied blijkt bovendien zo uniek dat hier de basis van een nieuwe radiotelescoop komt.

Boswachter Jans de Vries legt uit dat door goed beheer de natuurlijke veenprocessen in stand gehouden kunnen worden. Horecaondernemer Freek Mulder vertelt welke bijzondere culinaire kwaliteiten de streekproducten uit de Veenkoloniën hebben.
Provincie:
Tag(s):