vrijdag, 1. september 2006 - 21:01

Nijmegen krijgt nieuwe stadsdichter

Nijmegen

De gemeente Nijmegen stelde 1 september, Victor Vroomkoning aan als haar nieuwe stadsdichter. Vroomkoning zal de komende twee jaar zes gedichten per jaar publiceren over onderwerpen uit het heden en verleden die de stad en haar omgeving aangaan. Verder verzorgt hij gedichten bij zogenaamde 'eenzame' uitvaarten (uitvaarten zonder nabestaanden) en werkt hij mee aan educatieve projecten op scholen.


In zijn werk wordt hij begeleid door literair productiehuis De Wintertuin. Vroomkoning (pseudoniem voor Walter van de Laar, geboren 1938) studeerde Nederlandse taal- en letterkunde en filosofie in Nijmegen. Tot 1995 werkte hij in het middelbaar en hoger beroepsonderwijs. Hij publiceert vooral gedichten. Zijn werk is opgenomen in een groot aantal Vlaamse en Nederlandse literaire tijdschriften en bloemlezingen.

Zijn werk, dat bij de Arbeiderspers verschijnt, werd verscheidene keren onderscheiden. Zo won hij dit jaar de landelijke publieksprijs voor zijn bundel 'Stapelen' en op 30 oktober ontvangt Victor Vroomkoning de Karel de Groteprijs, de cultuurprijs van de stad Nijmegen, voor zijn gehele oeuvre.

Zijn gedichten komen onder andere op de website van de gemeente Nijmegen te staan.
Provincie:
Tag(s):