woensdag, 20. december 2006 - 14:01

.nl-domeinnamen blijven populair

Haarlem

De .nl-domeinnaam is in Nederland nog altijd de meest populaire extensie. Sinds het in 1986 mogelijk is gemaakt om .nl-domeinnamen vast te leggen is het aantal gegroeid tot meer dan 2 miljoen verschillende domeinen.

In de eerste jaren was het aantal geregistreerde .nl-domeinnamen beperkt, mensen zagen nog niet veel in deze ontwikkeling. Daarnaast moest er nog veel ontwikkeld worden om het proces van registratie gemakkelijker te maken. In heel 1989 werd er bijvoorbeeld maar 1 .nl-domeinnaam geregistreerd.

Deze geringe groei zette door tot 1995, toen waren er in Nederland 10.000 .nl-domeinnamen geregistreerd. Daarna ontwikkelde het Internet zich tot een netwerk waar men niet omheen kon, vanaf toen werden de domeinnamen steeds populairder. Op 10-08-2006 registreerde de Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN) de 2 miljoenste .nl-domeinnaam.

De populariteit van deze domeinnamen is niet gedaald door de introductie van de .eu-domeinnamen die sinds 07-04-2006 geregistreerd kunnen worden. Mensen zien de registratie van de .eu-domeinnamen niet als vervanging voor de .nl-domeinnaam, maar meer als aanvulling. Van de .eu-domeinnamen zijn er sinds juni van 2006 meer dan 2 miljoen geregistreerd.

De verwachting van het SIDN is dat het aantal domeinnamen in ieder geval tot 2008 blijft groeien met ongeveer 25% per jaar, wat resulteert in ongeveer 3 miljoen .nl-domeinnamen in 2008.

Volgens Hosting.nl, een bedrijf dat domeinnamen registreert, zal de .nl-domeinnaam nog enige tijd populair blijven. “Ik denk dat over een aantal jaren het plafond bereikt zal worden en dat het aantal .nl-domeinnamen rond de 5 miljoen stagneert, wat betekend dat één op drie Nederlanders een .nl-domeinnaam heeft� aldus Rolf Stokman.

Wat er precies gaat gebeuren met de .nl-domeinnaam blijft een gok, voor de consument blijven er in ieder geval genoeg alternatieven over om een domeinnaam vast te leggen, zoals .info, .net, .mobi, .tv en de extensies van verschillende landen.
Categorie:
Tag(s):