donderdag, 10. augustus 2006 - 9:32

Nog geen extra veiligheids-maatregelen op Schiphol

Den Haag

De Britse politie heeft afgelopen nacht terroristen opgepakt die plannen hadden om aanslagen te plegen op vliegtuigen. Het zou gaan om ongeveer 21 verdachten. Dit melden de Britse media. De verdachten wilde, op vluchten tussen Groot-Brittannië en de VS, een explosief chemische vloeistof in hun handbagage meesmokkelen. Die zouden halverwege de vluchten voor een explosieve ramp moeten hebben gezorgd, waarbij de bedoeling was om juist zoveel mogelijk burgerslachtoffers te maken.

Vrijdag wordt op de Britse luchthavens een puinhoop verwacht. Reizigers mogen namelijk alleen het hoognodige aan handbagage meenemen aan boord. Dit mag alleen in een doorzichtige plastic tas. De rest van de handbagage moet in de koffer. Ouder die voor hun kind een flesje voeding mee willen nemen, mogen deze alleen aan boord nemen wanneer ze er eerst zelf er van drinken.

Op Schiphol zijn vooralsnog geen extra maatregelen getroffen dan die er al waren. Dit laat Marc de Boer weten van het Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding het NCTB. Het NCTB houdt scherp contact met collega’s in andere landen om wanneer nodig ook in Nederland de alarmfase te verhogen. Wel is de marechaussee extra alert op reizigers die zich verdacht gedragen.

De dreiging in Nederland is op dit moment substantieel. Dat betekent dat de kans reëel is dat in Nederland een aanslag zal plaatsvinden. Radicalisering en rekrutering vinden op aanzienlijke schaal plaats. Ook wordt Nederland geregeld genoemd in verklaringen van serieus te nemen terroristische netwerken. Verder zijn er aanslagen geweest in andere, met Nederland vergelijkbare landen. Op basis van deze en andere criteria is in de laatste dreigingrapportage het dreigingniveau vastgesteld op substantieel.
Provincie:
Tag(s):