vrijdag, 25. augustus 2006 - 9:26

'Nokia en Dell minst giftige merken'

Amsterdam

Nokia en Dell zijn de merken die het minst aan giftige stoffen in hun producten gebruiken en deze het beste recyclen. Dit blijkt uit een lijst die Greenpeace vrijdag publiceert. De 'Guide to Greener Electronics' is een lijst waarin elektronicabedrijven worden gerangschikt naar hun gebruik van schadelijke stoffen en de manier waarop zij hun producten recyclen.

Met deze ranglijst kan de consument eenvoudig vergelijken welke fabrikant de schoonste pc's en mobiele telefoons produceert en daarnaast zorgt voor een goede recycling ervan.

Op deze manier wil Greenpeace devraag naar schone elektronica vergroten. De ranglijst vergelijkt veertien topmerken die momenteel nog geen van allen een groene score krijgen.

"Door met een ranglijst in één blik duidelijk te maken welk bedrijf wel of niet zijn best doet om geen giftige stoffen in zijn producten te verwerken, willen we de elektronicasector zo snel mogelijk vergroenen," zegt Bart van Opzeeland, campaigner giftige stoffen bij Greenpeace.

"Bedrijven die afgedankte pc's en mobiele telefoons zelf terugnemen, hebben er veel voordeel van om al bij de productie geen schadelijke stoffen te gebruiken. Dat is de eenvoudigste manier om deze producten veilig en schoon te recyclen."

Nokia en Dell delen de eerste plaats op de ranglijst. Beide bedrijven geven aan dat zij zelf verantwoordelijkheid dragen voor het hergebruiken of recyclen van hun oude modellen. Het Finse Nokia voert de lijst aan omdat al hun nieuwe modellen sinds eind 2005 PVC-vrij zijn. Daarnaast heeft het bedrijf beloofd dat alle nieuwe componenten vanaf 2007 vrij zijn van broomhoudende vlamvertragers. Dell heeft ook openlijk ambitieuze doelstellingen geformuleerd om deze stoffen uit hun producten te weren.

De derde plaats is voor HP, gevolgd door Samsung op 4, Sony Ericsson op 5, Sony op 6, LG Electronics op 7, Panasonic op 8, Toshiba op 9, Apple op 10, Fujitsu-Siemens Computers op de 11de and Acer op de twaalfde plaats. Helemaal onderaan bungelen Motorola en Lenovo, die laag scoren vanwege hun gebruik van schadelijke stoffen en het ontbreken van een recyclingbeleid.

"Het is teleurstellend dat Apple een lage positie bekleedt op de ranglijst. Apple wordt beschouwd als de wereldleider in design en marketing," zegt Van Opzeeland. "Ook op milieu gebied rekent het bedrijf zichzelf tot de top, maar deze ranglijst laat zien dat er bij Apple op dit gebied nog heel wat verbeteren valt."

De informatie waarop de Guide to Greener Electronics is gebaseerd, is in eerste instantie afkomstig van de bedrijven zelf: de ranglijst vergelijkt de verklaringen van de merken op hun websites. Deze verklaringen zijn door iedereen te controleren. Greenpeace voert steekproeven uit om de verklaringen te controleren.

Zodra een bedrijf zijn koers verlegt of op onwaarheden wordt betrapt, verandert de score en de ranglijst. Merken kunnen dalen op de lijst als zij de aarheid verdraaien en wanneer blijkt dat ze er een dubbele moraal op nahouden door zich in het Westen beter te gedragen dan in ontwikkelingslanden.

Het gebruik van schadelijke en giftige stoffen weegt in de vergelijking zwaarder dan de wijze van recyclen. Bart van Opzeeland legt uit: "Pas als er geen gebruik meer wordt gemaakt van giftige schadelijke stoffen, is het mogelijk om echt veilig en schoon te recyclen'.

'Nu komen tijdens de recycling nog veel giftige stoffen vrij. Dit is met name rampzalig in ontwikkelingslanden als China, waar veel apparaten illegaal terecht komen en zonder veiligheidsmaatregelen uit elkaar worden gehaald. Mens en miieu worden hierdoor vergiftigd."
Categorie:
Tag(s):