woensdag, 27. december 2006 - 15:01

NS koopt 200 nieuwe dubbeldekkers

Utrecht

De Nederlandse Spoorwegen (NS) heeft bij treinenfabrikant Bombardier 200 Intercity dubbeldeksrijtuigen besteld. Deze zijn van het succesvolle type waarvan NS er al 668 heeft. Om zo snel mogelijk te beschikken over de extra capaciteit voor het nog steeds groeiende aantal treinreizigers heeft NS snelle levering bedongen. Al over anderhalf jaar rollen de eerste nieuwe treinen de fabriek uit. NS investeert 433 miljoen euro in deze uitbreiding. Dit heeft de NS woensdag bekendgemaakt.

Ten opzichte van de bestaande treinen worden de trappen naar de beide verdiepingen breder. Ook worden de airco-installaties verbeterd. NS-directeur Bert Meerstadt: “Omdat steeds meer mensen kiezen voor de trein investeren wij in extra capaciteit met groot comfort. Met een aantal verbeteringen laten wij dit beproefde en efficiënte treintype nog beter aansluiten bij de wensen van de Intercityreizigers.�

Van de 200 rijtuigen worden 50 vierdelige treinstellen geformeerd. Elk treinstel beschikt over 400 zitplaatsen, waarvan ongeveer 30% in duidelijk herkenbare stiltezones. De belangrijkste verschillen met de 668 bestaande rijtuigen zijn:
- bredere trappen naar de boven- en benedenverdieping
- bekleding op de stoelen, waarin het verschil tussen 1e en 2e klas duidelijk tot uitdrukking komt.
- stopcontacten in de 1e klas voor elektrische apparatuur zoals laptops.
- verbeterde airco-installaties voor de reizigers én de machinist.

De nieuwe treinstellen kunnen onderling en met de bestaande Intercitydubbeldekkers gekoppeld worden tot een maximum lengte van 14 rijtuigen. Dat betekent een trein van bijna 400 meter lengte met 1400 zitplaatsen. De nieuwe dubbeldekkers gaan met hun 20.000 zitplaatsen een belangrijke rol spelen om het nog steeds groeiende aantal mensen dat kiest voor de trein een comfortabele reis te bieden.

De Intercitydubbeldekkers worden in Duitsland gebouwd in de fabrieken van Bombardier in Görlitz en Aachen. De NS verwacht de treinstellen geleverd te krijgen in 2008 en in 2009.
Provincie:
Tag(s):