maandag, 2. oktober 2006 - 9:22

NVU demonstratie Arnhem rustig verlopen

Arnhem

De burgemeester van Arnhem, Pauline Krikke, kijkt tevreden terug op het verloop van de demonstratie in haar gemeente van afgelopen zaterdag. “Het pakket aan maatregelen, om de openbare orde te handhaven heeft duidelijk gewerkt. Grootschalige ordeverstoringen zijn dan ook uitgebleven�.

De burgemeester heeft zich gedurende de dag persoonlijk op de hoogte gesteld van de ontwikkelingen en is bij de demonstraties aanwezig geweest om zich uit de eerste hand te laten informeren.

De politie bracht zo’n 300 mensen op de been, die ieder vanuit hun eigen rol de orde en rust in de wijken hebben bewaard. In totaal zijn 47 mensen aangehouden. Twee van hen voor het bezit van hennep, het overgrote deel van de 45 anderen voor het niet bij zich hebben van een identiteitsbewijs. Een aantal van hen is na verhoor inmiddels weer in vrijheid gesteld.

Burgemeester Pauline Krikke had besloten om een demonstratie toe te staan van de Nederlandse Volks Unie (NVU). De demonstratieroute die door de NVU werd aangevraagd, is door de burgemeester ingekort en kwam nu voor een groot deel overeen met de route die vorig jaar mei ook al gelopen is.

De NVU had een vergunning voor een route aangevraagd die onder andere via Musis Sacrum zou voeren. Burgemeester Krikke heeft besloten dat de route niet door het centrum van Arnhem mocht lopen, onder andere vanwege de te verwachten verkeersproblemen en mogelijke overlast voor het winkelend publiek.

Door de NVU ten noorden van het spoor te laten demonstreren was het bovendien beter mogelijk om deze demonstratie gescheiden te houden van eventuele tegendemonstraties.
Provincie:
Tag(s):