woensdag, 18. januari 2006 - 17:35

Officiële start bouw Aquaduct

Op woensdag 18 januari 2006, om 15.00 uur, is in het kader van het Friese Merenproject de bouw van het aquaduct Galamadammen officieel van start gegaan. Gedeputeerde Bertus Mulder, die dit grootste Kompasproject van het Noorden in portefeuille heeft, moest wegens ziekte helaas verstek laten gaan. Om die reden verrichtte burgemeester J.W. Boekhoven van Nijefurd de officiële starthandeling, het slaan van de eerste damwandplank.

De burgemeester opende hiermee tevens het nieuwe Informatiecentrum “5 Aquaducten�, dat belangstellenden en belanghebbenden van informatie over de doelstellingen, techniek en uitvoering van de aquaductenbouw voorziet door middel van stands van aannemer TBI water- en betonbouw Haverkort bv, ingenieursbureau Arcadis en de provincie Friesland.

Het aquaduct Galamadammen is een van de vijf aquaducten die in het kader van het Friese Merenproject in Zuidwest Friesland worden gebouwd. Eind 2004 startte de uitvoering van het project Aquaducten Friese Merenproject met de aanleg van de bouwweg bij Woudsend. In 2008 zijn alle vijf aquaducten van het Fries merenproject klaar.

Friesland heeft dan negen locaties waar weg- en waterverkeer elkaar ongehinderd kunnen passeren. Het Friese Merengebied wordt zo voor watersporttoeristen tot een aaneengesloten groot vaargebied gemaakt, een belangrijke impuls voor Friesland als watersportprovincie. Tegelijkertijd worden met de bouw de verkeersveiligheid en de doorstroming van het autoverkeer verbeterd.
Provincie:
Tag(s):