woensdag, 8. november 2006 - 13:17

OM wil verbod op Hells Angels

Amsterdam

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft woensdag bij zes rechtbanken in Nederland een verzoek ingediend om de Hells Angels verboden te verklaren en alle stichtingen en verenigingen van de motorclub te ontbinden. Het OM stelt zich op het standpunt dat de Hells Angels in de Nederlandse samenleving niet thuishoren. Voor deze motorclubs en de door hen gepleegde criminele activiteiten is geen plaats in ons rechtsbestel, aldus het OM.

Het Om zegt over voldoende bewijs te beschikken dat de werkzaamheden van de motorclub in strijd is met de openbare orde. Het zou volgens het OM niet om een incident gaan, maar om een aaneenschakeling van criminele activiteiten.

Volgens het OM omschrijven de Hells Angels zichzelf het liefst als een motorclub van vrije jongens aan de rand van de maatschappij. Vele anderen noemen het een geoliede criminele organisatie met vertakkingen over de hele wereld. Er bestaan sterke aanwijzingen dat nieuwe leden bereid moeten zijn om criminele activiteiten te plegen. De meeste volwaardige leden, zogenoemde ‘full color members’, van de Hells Angels hebben een strafblad.

De verzoeken tot een verbod en ontbinding van de rechtspersonen van de Hells Angels zijn ingediend bij de rechtbanken in Amsterdam, Rotterdam, Haarlem, Maastricht, Leeuwarden en Zwolle.

Een intensief en langdurig strafrechtelijk onderzoek tegen de Hells Angels leidde op 17 oktober 2005 tot een golf aanhoudingen en doorzoekingen van clubhuizen en woningen van Hells Angels. Deze weloverwogen en zorgvuldig geplande actie was het resultaat van een intensief en langdurig strafrechtelijk onderzoek.

Het onderzoek was buitengewoon ingewikkeld vanwege de geslotenheid van de Hells Angels. Nadrukkelijk moest rekening worden gehouden met de absolute zwijgplicht en intimidatie binnen de motorclub.
Provincie:
Tag(s):