vrijdag, 11. augustus 2006 - 10:01

Omzet detailhandel in juli fors hoger

Amsterdam

In juni 2006 realiseerden de ondernemers in de detailhandel ruim 6 procent meer omzet dan in dezelfde maand een jaar eerder. De prijzen van de door de detailhandel verkochte artikelen waren bijna 1 procent hoger. De omzetontwikkeling in juni werd positief beïnvloed door de samenstelling van de koopdagen, die dit jaar iets gunstiger was dan in 2005. Na een globale correctie voor dit effect ligt de omzet in juni 5 procent boven die van een jaar eerder.

Onder invloed van de fors hogere supermarktomzet werd door de foodsector bijna 7 procent meer omzet behaald dan in juni 2005. Voedings- en genotmiddelen waren in juni dit jaar 1 procent duurder dan een jaar eerder.

Door de non-foodbranches van de detailhandel werd ruim 6 procent meer omzet geboekt. De prijsstijging van non-foodartikelen ten opzichte van juni 2005 bedroeg nog geen procent. Net als in voorgaande maanden deden vooral de meubelzaken en verkopers van consumentenelektronica goede zaken.

In het eerste halfjaar van 2006 lag de detailhandelsomzet ruim 6 procent boven die in de eerste helft van 2005. Dit betekent een krachtig herstel, na drie jaren waarin de omzet terugliep. De non-fooddetailhandel boekte in het eerste halfjaar 8 procent meer omzet en de foodsector 4 procent.

De volumeontwikkeling van de detailhandelsomzet geeft een eerste indicatie van de volumeontwikkeling van de consumptieve bestedingen door huishoudens. Ongeveer een derde van de totale binnenlandse consumptieve bestedingen bestaat uit goederen die bij winkels in de detailhandel gekocht worden.
Categorie:
Tag(s):