donderdag, 20. april 2006 - 20:24

Onderzoek afgerond naar diverse criminele activiteiten

Dordrecht

Door de Politie Zuid-Holland-Zuid is in de afgelopen maanden onderzoek gedaan naar de criminele activiteiten van een groep jongeren uit de wijk Oud-Krispijn in Dordrecht. Het onderzoek startte na informatie dat leden van die groep zich met inbraken bezig zouden houden, onder meer inbraken waarbij de daders het op de kluis hadden gemunt. Gedurende het onderzoek ontstond het vermoeden dat groepsleden zich, behalve aan inbraken, ook schuldig zouden hebben gemaakt aan geweldplegingen en handel in cocaïne.

Tijdens het onderzoek ging een aantal jongeren naar Bosnië en werden door hen twee pistolen en een partij munitie Nederland binnen gebracht. Ze konden daarvoor op heterdaad worden aangehouden. Deze goederen waren verstopt in de auto en werden aangetroffen via een douanescanner. De groepsleden zijn inmiddels voor de rechter geweest. Er zijn vonnissen uitgesproken variërend van vrijspraak tot 30 maanden gevangenisstraf.

De drie hoofdverdachten in dat deel van het onderzoek werden op 16 januari 2006 aangehouden. In Rotterdam werd in een woning een hennepplantage met ruim 400 planten ontmanteld waarvoor de verdachten verantwoordelijk worden geacht. Zij worden er bovendien van verdacht betrokken te zijn geweest bij een grootschalige fraude met telefoonabonnementen. Bij deze fraude waren ook colporteurs (deur tot deur verkopers) betrokken. Er werden vijf verkopers van deze telefoonabonnementen aangehouden. Zij verklaarden uitgebreid over hun aandeel in deze fraude.

Tijdens het onderzoek werden 32 verdachten aangehouden in de leeftijd van 15 tot 52 jaar. Het merendeel van de verdachten is afkomstig uit Dordrecht. Eén van de hoofdverdachten betreft een 23 jarige man die ongewenst vreemdeling is.

Tijdens het onderzoek werden auto’s, computers en mobiele telefoons in beslag genomen. Het onderzoek is inmiddels afgerond. Er wordt nog wel onderzoek gedaan naar de verkregen winsten om deze te ontnemen.
Provincie:
Tag(s):