vrijdag, 20. oktober 2006 - 15:31

Onderzoek naar internetoplichter afgerond

Arnhem

De recherche van Arnhem heeft een grootschalig onderzoek naar een 27-jarige internetoplichter afgerond. De verdachte -die geen vaste woon- of verblijfplaats heeft - werd 22 mei 2006 in samenwerking met het programma Tros Opgelicht op heterdaad aangehouden in een internetcafé in Amsterdam. Hij wordt ervan verdacht tussen december 2005 en mei 2006 via het internet enkele honderden mensen te hebben opgelicht.

Half februari deed een 26-jarige Arnhemmer aangifte van oplichting. Al gauw werd duidelijk dat het zeer aannemelijk was dat er veel meer gedupeerden zouden zijn. Ook Tros Opgelicht had diverse reacties gekregen van gedupeerden die door deze man zouden zijn benadeeld. De recherche van Arnhem heeft de zaak verder opgepakt en aangiften van uit heel Nederland aan het dossier toegevoegd.

Onder vijftien verschillende namen en e-mailadressen zou de man via ‘www.marktplaats.nl’ onder meer telefoons, Ipods, navigatiesystemen en concertkaarten te koop hebben aangeboden. Honderden mensen geloofden zijn verkoopverhaal en betaalden vooruit, vervolgens bleef het stil en ontvingen ze niets.

De recherche vermoedt dat de verdachte in totaal enkele honderden mensen benadeeld heeft en voor ruim 75.000 euro heeft buit gemaakt. Na de uitzending van Tros Opgelicht op 30 mei jl. werden vanuit het hele land aangiften naar Arnhem gestuurd. De aangiften zijn verwerkt in het dossier dat inmiddels is verzonden naar justitie. De zitting vindt plaats op 17 november 2006.

Internetoplichters bieden vaak gewilde producten te koop aan voor niet realistische prijzen. De politie raadt aan om nooit vooruit te betalen als u iets via een veilingsite wilt kopen. Haal het item persoonlijk op of betaal via veiligheidsystemen aangeboden door veilingsites. Mocht u toch opgelicht zijn doe dan altijd aangifte
Categorie:
Tag(s):