maandag, 7. augustus 2006 - 20:45

Onderzoek naar schilderij van Piet Mondriaan

Den Haag

Het Gemeentemuseum Den Haag en het Instituut Collectie Nederland (ICN) gaan gezamenlijk een onderzoek uitvoeren naar het schilderij Victory Boogie Woogie van Piet Mondriaan. Het Gemeentemuseum hoopt met de gegevens uit dit onderzoek meer informatie te vergaren over de ontstaansgeschiedenis van de Victory Boogie Woogie uit 1944.

Het gaat om het laatste en 'onvoltooide' schilderij van Piet Mondriaan. Er zullen in verschillende fases onderzoek gedaan worden naar het schilderij.

Met dit eerste onderzoek willen de wetenschappers onder meer de ontstaansgeschiedenis van het doek in kaart brengen, waar nu nog te weinig over bekend is. Het is bekend dat Mondriaan tegen bezoekers een aantal maal heeft gezegd dat het werk af was, om vervolgens toch weer veranderingen aan te brengen.

Voor een beter begrip van het werk is meer kennis over Mondriaans denk- en werkwijze dan ook cruciaal. Strijklichtopnames kunnen informatie geven over hoogte-verschillen aan het oppervlak, met spectrale metingen kunnen mogelijk kleurvlakken gegroepeerd worden. Ook identificatie van de gebruikte materialen is belangrijk, waardoor kleurvlakken vergeleken kunnen worden.

Wat opvalt bij de beschouwing van het werk op zaal is het suède-effect van bepaalde kleurvlakken: in veranderende lichtomstandigheden veranderen met name de witte en grijze vlakken van kleur. Het is bekend dat Mondriaan aan een tafel aan het doek werkte, men vraagt zich af of dit lichteffect bij hem bekend en misschien zo bedoeld was.

De eerste, openbare fase is van 4 t/m 8 september, op zaal in het Gemeentemuseum.
Provincie:
Tag(s):