donderdag, 23. maart 2006 - 16:25

Onderzoek naar wangedrag op marineschip Tjerk Hiddes

Den Helder

Het CDA wil dat een onafhankelijke commissie de seksuele intimidatie bij defensie gaat onderzoeken. Ook ander wangedrag zal bij defensie worden onderzocht. Het CDA heeft aan staatssecretaris van de Knaap gevraagd om ook eens te kijken naar het drugsgebruik bij defensie.

Dinsdag werd het nieuws bekend over het wangedrag op het marinefregat hr.ms. Tjerk Hiddes. Staatssecretaris Van der Knaap van Defensie pleite vrijwel direct voor een onafhankelijk onderzoek. De zaak kwam aan het ligt, toen het maandblad van de vakbond AFMP Opline schreef over de misstanden aan boord van het Marinefregat.

Hierin stond een verhaal van een vrouw die werd lastiggevallen, aangerand, geïntimideerd en uiteindelijk werd ontslagen.Ten tijde van de vredesoperatie Enduring Freedom in 2004, merkte de vrouwelijke matroos al snel op dat de seksuele losbandigheid op het schip onder de ongeveer 180 manschappen de normaalste zaak van de wereld leek. Veel vrouwen werden verkracht door zelfs één korporaal en durfden geen aangifte te doen uit angst voor mogelijke represailles.

In het maandblad Opline zegt matroos Anja, dat ze bij terugkomst in de haven van Den Helder een gesprek heeft gehad met een vertrouwenspersoon van Defensie. Na dit gesprek is ze aangifte gaan doen bij de koninklijke marechaussee.

Deze aangifte, die al snel bekend werd onder de collega’s, werd haar bij terugkomst op het schip niet in dank afgenomen. Zelf gesprekken met de commandant haalde niks uit. Die haalde zijn schouders op en zij ‘het zijn geintjes van mannen’.
Provincie:
Tag(s):