vrijdag, 8. september 2006 - 17:03

Onderzoek naar XTC in Noord-Nederland

Assen

In een onderzoek van de Nationale Recherche, de regiopolitie Drenthe en de FIOD-ECD naar de productie van synthetische drugs in Noord-Nederland zijn deze week vijf verdachten aangehouden. Twee van hen, een 36-jarige man uit Wildervank en een 43-jarige Roemeen, zijn vannacht aangehouden in een hotel in Zevenaar. Het tweetal was vermoedelijk met een hoeveelheid synthetische drugs in poeder- en tabletvorm onderweg naar Roemenië.

Bij de doorzoeking van de woningen van de verdachten en bedrijfsadressen in Groningen, Friesland, Flevoland en Gelderland is maandag beslag gelegd op jerrycans met chemicaliën, administratie, twee neppistolen en een tiental computers.

Het onderzoek is in 2005 begonnen door de regiopolitie Drenthe vanwege aanwijzingen dat een eerder veroordeelde handelaar in chemische drugs opnieuw actief was. Deze hoofdverdachte, een 58-jarige man uit Smilde, zou tijdens zijn gevangenschap een drugsnetwerk hebben opgezet.
De Nationale Recherche en de FIOD-ECD raakten bij het onderzoek betrokken toen bleek dat de drugsmisdrijven zich tot ver buiten de provincie Drenthe op nationaal en internationaal niveau uitstrekten.

Het onderzoek leverde informatie op die eerder dit jaar leidde tot verschillende aanhoudingen in Nederland en België. Ook kwam een drugslijn naar Zweden in beeld. In verband daarmee kon in februari 2006 in Drachten een verdachte worden aangehouden en 7 kilo amfetamine in beslag worden genomen.
Verder bleek een xtc-laboratorium in een loods in Ermelo te worden bevoorraad door de onderzochte drugshandelaren. Bij de ontmanteling van het laboratorium in mei 2006 is beslag gelegd op chemicaliën en grondstoffen voor de drugsfabricage.
Vorige maand is een 59-jarige inwoner uit Joure aangehouden, omdat hij vermoedelijk drugschemicaliën van de organisatie had afgenomen. De man is deze week opnieuw aangehouden en gisteren door de rechter-commissaris in Groningen voor 14 dagen in bewaring gesteld.

Het onderzoek richt zich ook op twee bedrijven in Wijnjewoude en Lelystad die de drugsorganisatie vermoedelijk duizenden liters chemicaliën (methanol, zoutzuur en aceton) en een tabletteermachine voor de productie van XTC hebben geleverd.

Om crimineel verkregen winsten te ontnemen werken de Nederlandse opsporingsdiensten samen met de autoriteiten in Zwitserland, Bulgarije en Spanje. In Zwitserland is op verzoek van het Landelijk Parket beslag gelegd een aantal bankrekeningen. Op een van de rekeningen stond een bedrag van 750.000 euro. In Spanje legden de autoriteiten beslag op een appartement en werden twee adressen doorzocht.
Provincie:
Tag(s):