dinsdag, 23. mei 2006 - 19:30

Onderzoek ombudsman schietincident Hoevelaken

De Nationale ombudsman heeft vandaag een persbericht uitgebracht over klachten naar aanleiding van het schietincident in Hoevelaken in 2000. De ombudsman concludeert na onderzoek dat twee agenten van het korps Gelderland-Midden ten onrechte op een auto hebben geschoten en niet getraind waren om een vuurwapen tegen rijdende auto’s te gebruiken.

In een reactie op het rapport zegt korpsbeheerder Pauline Krikke het volgende: “Ik heb het rapport vandaag ontvangen en zal het bestuderen. Daarbij wil ik opmerken dat het gaat om een incident uit 2000 waar al op vele manieren naar gekeken is. De rijksrecherche heeft onderzoek gedaan en het Openbaar Ministerie heeft vervolging ingesteld tegen één agent. Het gerechtshof heeft de betrokken agent in hoger beroep vrijgesproken.�

Op 21 november 2000 zien twee agenten tijdens hun surveillance een onverlichte personenauto tegen het verkeer in wegrijden vanaf een parkeerplaats. De surveillanten verdenken de inzittenden van inbraken in Nijkerk en zetten de achtervolging van de personenauto in. De personenauto stopt na korte tijd, noodgedwongen, op het terrein van een benzinepomp te Hoevelaken.

De surveillanten parkeren hun voertuig op korte afstand achter de personenauto. Agent S. loopt naar de personenauto, opent het portier en spreekt de bestuurder aan. Agent P. stapt eveneens uit en neemt een positie schuin achter de personenauto in. Wanneer S. de bestuurder vastpakt, rijdt de bestuurder achteruit, waarbij S. door het openstaande portier wordt geraakt. Hij trekt zijn wapen en schiet op de achterband van de auto, maar mist. P. ziet de achteruitrijdende auto op zich afkomen, springt opzij, trekt eveneens zijn wapen en schiet. De bestuurder zag kans om van het terrein van de benzinepomp af te rijden en komt daarna op de provinciale weg in aanrijding met een vrachtauto. Vervolgens botst de personenauto frontaal met een andere auto. Helaas komt hierbij de bestuurder te overlijden en raken de twee inzittenden gewond.
Provincie:
Tag(s):