vrijdag, 30. juni 2006 - 14:09

Onnodige stijging aantal slechtzienden en blinden

Amsterdam

In 2020 zijn er naar schatting zo'n 440.000 blinden en slechtzienden in Nederland. Nu zijn dat er nog 320.000, waarvan 45.000 blinden. De sterke groei van het aantal blinden en slechtzienden is onnodig en vermijdbaar. Als mensen beter geïnformeerd zijn en snel en goed optreden is 79% van de slechtziendheid en 44% van de blindheid te voorkomen. Dit blijkt uit onderzoeksgegevens van Vision 2020 Netherlands.

Met het thema 'Slechtziendheid: Dichterbij dan je denkt! vraagt Stichting Oogfonds Nederland dit jaar aandacht voor het snel groeiende aantal slechtzienden in Nederland. Slechtziendheid en blindheid komt voornamelijk voor bij ouderen. Ongeveer 85% van de mensen met een visuele handicap is 50 jaar en ouder.

Belangrijkste oorzaken van slechtziendheid en blindheid in Nederland zijn: mensen die niet de bril hebben die noodzakelijk is om goed te kunnen zien, staar, aantasting van het centrale gedeelte van het netvlies, oogaandoeningen ten gevolge van diabetes en beschadiging van de oogzenuw door hoge oogdruk.

Ingrid Kolkhuis Tanke - Prinsenberg, directeur Stichting Oogfonds Nederland over het thema 'Slechtziendheid: Dichterbij dan je denkt!': 'We ondersteunen de onderzoeksresultaten van Vision 2020 Netherlands. We worden allemaal ouder en niemand wil zijn of haar gezichtsvermogen verliezen. Zeker in de steeds visueler wordende samenleving is goed zicht van vitaal belang. Met goede voorlichting en tijdige diagnose is 70% van slechtziendheid en blindheid te voorkomen en/of te behandelen.

Daarnaast blijkt uit recent onderzoek door het RIVM dat de kosten voor oogheelkundige zorg hoog zijn: in 2003 werd in Nederland 57,5 miljard euro aan gezondheidszorg uitgegeven, waarvan 1,47 miljard euro (ruim 2,5 %) aan gezichtsstoornissen. Ons doel met dit thema is om mensen bewust te laten worden dat slechtziendheid niet vanzelfsprekend een ouderdomskwaal is waar niets aan te doen is en dat bij tijdige diagnose kosten aan gezichtsstoornissen verminderd kunnen worden'.
Categorie:
Tag(s):