zaterdag, 15. juli 2006 - 8:51

Ontdekkingsreis van 17.500 kilometer

Amsterdam

Drie jaar hebben de voorbereidingen gekost, maar zaterdagmorgen kon er dan eindelijk gestart worden voor de monsterrit Amsterdam-Beijing Classic Car Endurance 2006. Met ruim 200 deelnemers is het evenement grootschaliger geworden dan verwacht, maar het beloofd een van de spannendste en spectaculaire rally’s te worden.

Aan de Amsterdam – Beijing Classic Car Endurance Rally 2006, kortweg Amsterdam – Beijing Rally, doen in totaal 100 teams mee van ieder twee personen. Deze karavaan doorkruist tussen 15 juli en 13 augustus veertien landen op twee continenten en is een eerbetoon aan historische ontdekkingsreizen. De vier weken staan in het teken van sportiviteit, cultuur, kameraadschap en avontuur.

Na de start, op zaterdag 15 juli, bij het Paleis op de Dam in Amsterdam reizen deelnemers door Europa, de Kaukasus en Centraal Azië naar China, voor een finish op het Tiananmen Plein in Beijing. De totale afstand bedraagt 17.500 kilometer. “Het is een evenement dat zijn gelijke niet kent�, zegt organisator Jan Vermeer. “Deelnemers rijden per dag ongeveer 700 kilometer in auto’s die gemiddeld tussen de 30 en 50 jaar oud zijn. De oudste auto, een Bentley Speed Six, dateert zelfs uit 1934.� De leeftijd van de auto’s en de vaak slecht begaanbare wegen maken duidelijk dat snelheid ondergeschikt is aan degelijke techniek en goede vaardigheden van bestuurder en navigator.

Vermeer: “Voor een hoge positie in het klassement zijn samenwerking en betrouwbaarheid de belangrijkste succesfactoren. Alleen het best presterende team bereikt als eerste de finish in Beijing. Het wordt een spannende strijd.� Het evenement draait echter niet alleen om competitie en avontuur. De Amsterdam – Beijing Rally heeft zich exclusief verbonden aan de Doe Een Wens Stichting Nederland, die wensdromen van kinderen met een levensbedreigende ziekte vervult.

Ook overheid en bedrijfsleven ondersteunen de rally, die de naamsbekendheid van Nederland en Nederlandse bedrijven in China zal vergroten. Voor de eerste keer wordt buiten de Olympische Spelen om een Holland House opgericht tijdens de finish, evenals een Beijing House tijdens de start in Amsterdam. De afsluiting van het evenement vormt het begin van een heuse Holland Week in Beijing.
Provincie:
Tag(s):