zondag, 15. januari 2006 - 19:58

Ontslag bondscoach Eriksson nabij, McClaren wordt opvolger

Het ontslag van Sven Göran Eriksson als bondscoach van Engeland lijkt nabij. De 57-jarige Zweed heeft zich laten misleiden door de Engelse krant News of the World en zou hebben beloofd illegaal mee te werken aan de transfers van verschillende topspelers naar Aston Villa, manager te worden van de club en bovendien een voetbalschool in Dubai te stichten.

Steve McClaren, manager van FC Middlesbrough, zal Eriksson waarschijnlijk komende week al opvolgen als bondscoach van Engeland.

De krant lokte Eriksson in een val door een figurant zich voor te laten doen als een steenrijke Arabische sjeik. Er werd een afspraak geregeld in het oliestaatje Dubai, waarbij Eriksson keurig kwam opdagen. Samen met zijn manager Athole Still en advocaat Richard Des Voeux.

Nadat het gesprek over de voetbalschool uitzonderlijk voortreffelijk verliep, opperde Eriksson na een uur het idee aan de sjeik om een Engelse club te komen in de Premiership. "Aston Villa is te koop. Dat weet ik'', vertelde Eriksson. "Eigenaar Doug Ellis is 83 jaar en erg ziek. Hij wil het liefst de club overdoen aan iemand anders.'' Zijn manager Still had toegevoegd dat 30 miljoen euro voldoende was om volledig eigenaar te worden van de club uit Birmingham.

De volgende dag werd er verder gesproken op het jacht van de Sjeik in de haven van Dubai. In drie uur tijd liet Eriksson zich minachtend uit over de mensen op het hoofdkantoor van de FA in Londen en vertelde hij doodleuk de salarissen van alle topmensen in het Engelse voetbal.

Zo krijgt Eriksson bijna 4 miljoen euro netto per jaar exclusief premies, ontvangt Jose Mourinho bij Chelsea 6 miljoen euro per jaar en zou hij dat ook graag willen bij Aston Villa als hij er manager zou worden. "Tja, ik moet nu eenmaal mijn nog twee jaar doorlopende contract bij de Engelse voetbalbond laten ontbinden.'' Zijn assistent Tord Grip, met wie hij samenwerkt bij het nationale team, zou meekomen als assistent voor 400.000 euro per jaar.

Eriksson stelde voor er 250.000 tot 350.000 euro extra bij te doen als Villa prijzen zou winnen. Hij zou een contract voor drie jaar gaan tekenen.

Het verhaal ging over de spelers die aangetrokken zouden moeten worden. De Zweed vond het goed om per direct reeds te gaan kijken voor nieuwe spelers. Het hoofddoel moest de transfer van David Beckham worden. Eriksson zou de speler van Real Madrid alvast gaan warm maken voor de overstap, maar was ervan overtuigd dat hij de rechtermiddenvelder zo ver zou krijgen. Geld maakte niet uit, want dat werd wel weer terugverdiend. Om Chelsea te prikkelen, zou ook een speler bij de regerend kampioen moeten worden weggeplukt. Dat zou Shaun Wright-Phillips moeten worden voor een bedrag van 28 miljoen euro.

Tegen de komst van Wayne Rooney ('te wild') en Rio Ferdinand ('teveel talent') stak hij een stokje. "We kunnen beter de jongere broer van Ferdinand halen. Hij doet het goed bij West Ham United." Het complete schokkerende verhaal is vandaag te lezen over 9 pagina's in News of the World.
Categorie:
Tag(s):