zaterdag, 30. december 2006 - 10:26

Ontwerp paleis Alexander en Máxima bekend

Amsterdam

Het ontwerp werd door de jury zeer gewaardeerd. De ronde bouwvolumes zijn bijzonder en geven het gebouw veel licht en ruimtelijkheid. Ook de opbouw van de volumes die hier en daar
uitsteken, als balkons, is goed doordacht. Met name de toplagen van het ontwerp krijgen een bijzonder karakter. Het lijkt de Jury een feest om te dwalen door alle gangen van dit gebouw.

De elfjarige Iris Blom uit Amsterdam heeft de kinderontwerpwedstrijd 'Ontwerp een paleis voor Willem-Alexander en Máxima' gewonnen. Vrijdag maakte Sipke Jan Bousema, presentator van AVRO-Jeugdprogramma's, de winnaar bekend op Paleis Soestdijk. De jury, bestaande uit Rijksbouwmeester Mels Crouwel, de vroegere directeur van het NAi, Aaron Betsky, en Sipke Jan Bousema, roemde het ontwerp van Iris Blom.

De wedstrijd werd georganiseerd door het Nederlands Architectuurinstituut (NAi) en het Atelier Rijksbouwmeester, omdat het beroep Rijksbouwmeester dit jaar 200 jaar bestaat.
Uit 96 inzendingen van kinderen tussen 6 en 12 jaar koos de jury tien ontwerpen voor een nieuw paleis. De kinderen die deze tien ontwerpen maakten, werden beloond met een
VIP-rondleiding door Paleis Soestdijk.

Verder kregen ze een poster van hun eigen ontwerp. Sipke Jan Bousema heeft de kinderen geridderd door het opspelden van een button en een slag op de schouder met een koninklijk potlood. Winnaar Iris Blom kreeg een digitale fotocamera. De jongste genomineerde, de zesjarige Jet Meijers uit Breda, kreeg een eervolle vermelding van de jury, omdat zij het paleis op straatniveau heeft opgetild, zodat mensen er onderdoor kunnen lopen.
Provincie:
Tag(s):