dinsdag, 26. september 2006 - 9:42

Onverwacht, gratis naar het museum

Gelderland

Onverwacht! Dat is het thema van de Gratis Museumdag Gelderland. Op zaterdag 21 oktober doen 55 musea mee aan deze bijzondere dag.Zij zetten hun deuren gratis open voor het publiek.Speciaal voor kinderen zijn er die dag overal leuke dingen te doen. De Provincie Gelderland is de initiator van deze dag. Hans Esmeijer, Gedeputeerde Cultuur: "Deze dag is bedoeld als stimulans."

De deelnemende musea organiseren voor de kinderen allerlei onverwachte dingen, zoals bijzondere spelletjes, verhalen, workshops, kinderrond-leidingen, speurtochten en andere belevenissen. Op de website www.gratismuseumdag.nl staat het complete programma van de 55 deelne-mende musea.

De Provincie Gelderland wil al het moois uit de Gelderse musea gratis onder de aandacht van het publiek brengen. Hans Esmeijer: "Musea zijn het geheugen van de samenleving. Zij beschikken over een schat aan mooie, gekke en interessante dingen. Het zou fantastisch zijn als meer mensen daar gebruik van maken! De Gratis Museumdag is een stimulans voor het publiek om een museum binnen te gaan, voor de musea om zich op een onverwachte wijze tot het publiek te wenden."

Verschillende Statenleden laten die dag zien dat ook zij de musea een warm hart toedragen. Zij zullen op deze dag optreden als ambassadeur van de musea. Statenleden bezoeken op deze dag de deelnemende musea en steken de handen uit de mouwen. Bijvoorbeeld door een verhaal voor te lezen aan de allerkleinsten of de openingshandeling te verrichten.

Voor de kinderen is er een wedstrijd georganiseerd waarmee ze leuke prijzen kunnen winnen. In elk museum is een 'onverwacht' voorwerp te vinden. Iets wat er eigenlijk niet thuishoort. Wat is er bijvoorbeeld raar aan een middeleeuwse heraut die een microfoon vasthoudt? Kinderen die goed opletten, kunnen een mooie prijs winnen.

Deze gratis Museumdag is mogelijk geworden door een subsidie van € 100.000,- door de provincie.
Provincie:
Tag(s):