dinsdag, 12. september 2006 - 10:55

Onvoldoende subsidie voor restauratie Rijksmonumenten

Maastricht

De subsidie van 1.8 miljoen euro, die het Rijk heeft verleend voor de restauratie van twaalf rijksmonumenten in Limburg, is onvoldoende voor het wegwerken van de oplopende restauratieachterstand in Limburg. Dit melden Gedeputeerde Staten (GS). De GS heeft hierover een brandbrief gestuurd aan minister Maria van der Hoeven die verantwoordelijk is voor monumentenzorg.

In de brief aan de minister vragen GS een oplossing te bieden voor het snel wegwerken van de restauratie-achterstand die in Limburg volgens voorzichtige schattingen meer dan 75 miljoen euro bedraagt. Alleen in de categorie kerkgebouwen bedraagt deze achterstand al ruim 15 miljoen euro. De brief wordt tevens onder de aandacht gebracht van de fractievoorzitters in de Tweede Kamer en de Limburgse Kamerleden.

Een belangrijk project is de restauratie van de toren van de Sint Martinuskerk in Weert waarvoor in dit uitvoeringsprogramma € 750.000,00 is gereserveerd. Ook is er ruimte voor een zestal nieuwe restauratieprojecten waaronder de Baalsbruggermolen in Kerkrade en de kapel van Smakt in de gemeente Venray.
Provincie:
Tag(s):