dinsdag, 14. november 2006 - 11:01

Oorzaak salmonella-uitbraak getraceerd

twente

In Twente zijn sinds begin van dit jaar ruim honderd salmonellabesmettingen gemeld van een type dat relatief weinig voorkomt in Nederland. Ook in de rest van Nederland zijn bijna 70 besmettingen gemeld van hetzelfde type. De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) heeft samen met de GGD Regio Twente gezocht naar de bron van deze besmettingen. Enkele partijen boerenkaas blijken de bron van deze besmetting te zijn. Er worden inmiddels maatregelen genomen om verdere verspreiding te voorkomen.

Sinds begin 2006 worden in Twente besmettingen gemeld van een type salmonella dat tot nu toe zeer zeldzaam was (Salmonella Typhimurium 560). Naar aanleiding van de besmettingen hebben de GGD en de VWA een brononderzoek uitgevoerd. De GGD Regio Twente neemt met personen die een salmonellabesmetting hebben opgelopen een vragenlijst door.

Naar aanleiding van de aanwijzingen uit dit complexe onderzoek, zijn vervolgens monsters van diverse producten genomen. In enkele partijen boerenkaas is nu Salmonella 560 aangetroffen, zodat deze kaas als definitieve bron van de besmetting kan worden aangemerkt.

De partijen kaas waarin Salmonella 560 is aangetroffen worden vernietigd. Verdachte kazen die al zijn uitgeleverd worden teruggehaald uit de handel. De VWA en het Centraal Orgaan Kwaliteitsaangelegenheden in de Zuivel (COKZ) gaan verscherpt toezicht uitoefenen.

Salmonellabesmetting komt in het algemeen naar schatting 50.000 keer per jaar voor in Nederland, veroorzaakt door verschillende types. Besmetting met salmonella kan vooral bij jonge kinderen en oudere personen ernstige gevolgen hebben. Met name uitdroging kan gevaarlijk zijn.

Salmonella is een darmbacterie die via uitwerpselen terecht komt in het milieu en in voedsel. Salmonella komt voor in kippen-, kalfs- en varkensvlees, rauwe eieren, bepaalde zuivelproducten en in groenten en fruit. Risico’s ontstaan als ingrediënten niet of niet voldoende worden verhit. Binnen 12 tot 48 uur na het eten van besmet voedsel treden de eerste ziekteverschijnselen op zoals, koorts, diarree, misselijkheid, braken, buikkrampen en hoofdpijn. Meestal verdwijnen symptomen na enkele dagen rust en veel drinken. Bij twijfel over het herstel kunt u uw huisarts raadplegen.


De met een elektronenmicroscoop gemaakte foto toont in rood de Salmonella typhimurium terwijl die de menselijke cellen binnendringt.
Provincie:
Tag(s):