maandag, 3. juli 2006 - 20:31

Openbaar Ministerie: Koop geen nepwapens op vakantie

Breda

Met de vakantie voor de boeg waarschuwt het Openbaar Ministerie en de politie o.a basisschoolleerlingen en hun ouders geen speelgoedwapens mee terug te nemen van de vakantie. Het in bezit hebben van nepwapens is strafbaar en het OM en de politie hebben net als in voorgaande jaren het doel… zo weinig mogelijk (nep)wapens op straat!

"We zien dat er regelmatig overvallen worden gepleegd met nepwapens", licht de Bredase jeugdofficier van justitie Winfried Korver toe. "En te veel jongeren die zeggen niet te weten dat het strafbaar is." De nepwapens zijn vaak gemaakt van kunststof en zijn veel lichter.

"Maar als je er een op je gericht krijgt, wéét je dat niet. Bezit van nepwapens wordt vervolgd, juist omdat ze geschikt zijn om er mee te dreigen. En elk jaar weer, na de vakantieperiode, zien we het aantal opgemaakte processen verbaal weer toenemen." Koop ze niet, is het dringende advies vanuit het OM.

Arie van Iersel, vuurwapenspecialist en coördinator van het Regionaal Bureau Wapens en Munitie bij de politie Midden en West Brabant: "Het is vrij simpel om, tijdens vakantie in het buitenland, aan nepwapens te komen. Het heeft nu eenmaal een grote aantrekkingskracht op jongens (en hun vaders)."

Maar zijn toon verandert: "Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt echter dat een imitatiewapen veelal een opstapje is naar een scherpschietend wapen. Daarnaast zie ik de kwaliteit van de wapens toenemen. Imitatievuurwapens blijven onverkort onze aandacht houden."

Vorig jaar werden er 441 'niet scherpschietende' wapens in beslag genomen door de politie Midden en West Brabant. Naast imitatiewapens vallen ook veerdruk- en alarmpistolen onder deze categorie. Tot nu toe in 2006 zijn er al 126 exemplaren in beslag genomen. (Bron: Politie Midden en West Brabant)

Het bezit van een nepwapen is strafbaar volgens de wet Wapens en Munitie. Nep-Magnums, -Brownings en -Riotguns, ook al zijn ze kleiner of groter van formaat of een andere kleur dan zwart of metaalkleur, je mág ze niet in je bezit hebben. Ook zogenaamde balletjespistolen en laserpistolen zijn strafbaar; deze zijn niet alleen voor dreiging geschikt, ze kunnen ook verwondingen veroorzaken.

Het Openbaar Ministerie in Breda vervolgt streng. Bezitters, jongeren én volwassenen, met een nepvuurwapen worden strafrechtelijk vervolgd. Er wordt altijd een proces-verbaal opgemaakt. De straffen voor jongeren variëren van een taakstraf tot (voorwaardelijke) jeugddetentie. Volwassen first-offenders kunnen een geldboete verwachten. Uiteraard worden de wapens in beslaggenomen. De vakantie kan dus aanzienlijk langer duren of een stuk duurder uitvallen!
Provincie:
Tag(s):