woensdag, 13. december 2006 - 18:49

Openbaar Vervoer nog niet optimaal

Maastricht

Vervoerder Veolia is grotendeels tevreden over het verloop van de avondspits van afgelopen dinsdag en de ochtendspits van woensdag. Op enkele plaatsen werden de reizigers helaas weer met vertragingen geconfronteerd, door de uitval van de Vegag-apparatuur (verkeerslichten detectiesysteem) en de bouwputten in en rond Sittard.

In regio Heuvelland, Maastricht, Parkstad en Sittard-Geleen ontstonden vertragingen tijdens de avond- en ochtendspits door de uitval van de Vegag-apparatuur. Veolia wist dit probleem voor een deel op te lossen door de bussen los te koppelen van een lijn. Dit experiment werd op de lijn 420 uitgevoerd, waar de bus in Maastricht bleef en een aparte bus werd ingezet naar Beek. De koppeling tussen de lijnen 53 en 7 leveren door de uitval ook vertraging op. Veolia is hard aan het werk om ook dit euvel op te lossen.

In Kerkrade verliep de avond- en ochtendspits goed. In Sittard creëerde Veolia noodhalte voorzieningen, vooral op de stations. De reizigers vonden daardoor hun bus sneller en werden de buschauffeurs minder belast met vragen.

Door de bouwputten in Sittard en omgeving ontstonden er vooral vertragingen voor het verkeer uit Limbricht, Born en de Leijenbroekerweg. Veolia kon deze vertragingen niet compenseren door de uitval van Vegag.

In Heerlen zette Veolia tijdens de ochtendspits versterkingsritten in, wat niet voldoende bleek voor de lijnen 1 en 40. Daar zal Veolia ook het experiment zoals op lijn 420 tijdens de spits gaan uitvoeren.

In Noord- en Midden Limburg verliep de avondspits niet soepel omdat door een aanrijding de Zuiderbrug in Venlo geblokkeerd was. Het tekort aan chauffeurs in dat gebied is volgend week opgelost. Nieuw geworven en dan ook opgeleid personeel kan dan aan de slag. De ochtendspits verliep er zonder problemen. Op de Maaslijn waren er woensdag problemen tijdens de ochtendspits. Tussen Cuijk en Nijmegen viel een trein uit. Veolia zorgde voor vervangend busvervoer.

Het treinvervoer op de Heuvellandlijn verliep zowel in de avond- als ochtendspits goed.
Provincie:
Tag(s):