donderdag, 27. april 2006 - 13:00

Opening vernieuwde hoogaarzensteiger

Veere

Vrijdag 28 april 2006 vindt de officiële opening plaats van de vernieuwde hoogaarzensteiger in Veere in kader van het Zeeuws Cultureel Erfgoed met uitgangspunten toeganke-lijkheid, zichtbaarheid en beleefbaarheid. Dit houdt het versterken van het culturele bewustzijn van inwoners en bezoekers van Zeeland in, waarbij het publieksbereik wordt vergroot en er meer deelname en aandacht ontstaat voor de Zeeuwse cultuur. Hierbij wordt ook de culturele infrastructuur versterkt.

Om 14.00 uur worden de gasten ontvangen in de Campveerse Toren waarna het gezelschap met een aantal hoogaarzen van Stichting Behoud Hoogaarzen afvaart naar de aangepaste hoogaarzensteiger. Rond 15.00 uur vindt de openingshandeling plaats door gedeputeerde A.J.G. Poppelaars.

Deze steiger is in een geheel nieuw jasje gestoken en aangepast om meer ruimte te bieden aan traditionele Zeeuwse vissersschepen zoals hoogaarzen en hengsten. De wens van Stichting Behoud Hoogaarzen in overleg met gemeente Veere was het creëren van meer ligplaatsen en een betere, vriendelijkere en veiliger manier om mensen op en af de schepen te krijgen.

Dat heeft geleid tot de sloop van de toegangssteiger en de bouw van een ongeveer 60 meter lage steiger. De gehele binnenkant van de steiger kan nu worden benut.

In december 2005 is het werk aanbesteed en gegund aan Hakkers BV uit Werkendam. Onderdeel van het onderhoud was het tegelijkertijd vervangen van een aantal rotte delen van de bestaande steiger. Een proces wat nog niet afgerond is en nog een aantal jaren zal doorgaan. Daarbij is en blijft de steiger eigendom van de provincie Zeeland waarbij beheer en onderhoud in handen is van de regio Vaarwegen.

Inmiddels is sluis Veere ook onderdeel van een opknapbeurt. Een groot aantal zieke bomen zijn gerooid en vervangen door jonge aanplanting. Zitbanken en picknickplaatsen worden nog dit jaar geplaatst op verzoek van de Stadsraad Veere. Daarbij is de verzorging van het sluisplateau in handen van de kantonniers.
Provincie:
Tag(s):