donderdag, 4. mei 2006 - 8:55

Opening Walderveense molen

Ede

Op woensdag 10 mei heropent wethouder Wilke Dekker de Walderveense Molen aan de Renswoudsestraatweg 28 in het buurtschap Walderveen in Ede. De Walderveense molen was, naast het jaarlijks onderhoud, toe aan een grondige opknapbeurt. Om dit werk uit te voeren, is de kap van de molen afgetild.

De uitvoering van werkzaamheden gaat makkelijker als de kap op de grond staat. Het werkt ook kostenbesparend omdat steigerwerk en overige arbo-beveiliging achterwege kan blijven. In de kap zijn diverse balken vervangen vanwege houtrot en aantasting door houtworm en boktor. De hele rieten kap is vervangen en er is schilderwerk uitgevoerd.

Aan de molen zelf zijn onder andere herstelwerkzaamheden aan het riet uitgevoerd. Verder zijn de kozijnen, ramen en molendeuren vervangen en is de hele molen geschilderd. De uitvoering van werkzaamheden heeft ruim een jaar geduurd. De restauratiekosten zijn circa € 110.000 en worden gedekt uit de gemeentelijke onderhoudsvoorziening. De provincie Gelderland heeft voor de restauratie subsidie verleend.

Voor 1895 stond op deze plaats een standerdmolen. Toen de grootvader van de tegenwoordige eigenaar zich hier in 1895 als molenaar vestigde, sloopte hij de bouwvallige standerd-molen en bouwde een stellingmolen. Door blikseminslag brandde deze molen in 1911 af; alleen het stenen voetstuk bleef intact. Op deze onderbouw is in 1912 een nieuwe molen gebouwd, waarbij onderdelen van een mogelijk uit Noord-Holland afkomstige molen werden gebruikt.

Het is niet uitgesloten dat deze molen in Friesland heeft gestaan. In de oorlogsjaren fungeerde de molen als militaire uitkijkpost voor de Duitsers en later de Canadezen. De molen is in 1962 en in 1980 gerestaureerd en is geregeld in werking voor het malen van veevoer.

Op de nationale molendag (13 mei) is de Walderveense molen geopend van 10.00 tot 17.00 uur. Er is dan een expositie er er wordt op deze dag gerst gemalen. De molenaar is de heer A.J. van de Lagemaat.
Provincie:
Tag(s):