donderdag, 2. maart 2006 - 12:03

Openluchtmuseum reageert op geloofsconflicten

In deze tijd waarin men steeds vaker geconfronteerd wordt met negatieve aspecten van religie, wil het Bijbels Openluchtmuseum een bijdrage leveren aan een mentaliteitsverandering in onze multiculturele maatschappij. Het museum hoopt dat nieuwsgierigheid naar dat wat we niet kennen de plaats in kan nemen van een houding die gebaseerd is op angst of vooroordelen.

In plaats van de nadruk te leggen op verschillen en eigenaardigheden legt het Bijbels Openluchtmuseum het accent op overeenkomsten en schoonheden. Het museum laat dit in het komende seizoen (vanaf 20 maart) zien met nieuwe interculturele en educatieve activiteiten.

Verdeeld over het hele seizoen vinden er verschillende activiteiten plaats voor zowel volwassenen als kinderen. Het seizoen, waarin muziek centraal staat, wordt feestelijk geopend met een optreden van de muziekgroep Aeide Mousa. Ook Pasen krijgt dit jaar een muzikaal en intercultureel tintje.

Behalve kinderactiviteiten organiseert het museum een groot muziek, dans en poëzie evenement op tweede paasdag: het Lentefestival. Hierin staan voorjaarsrituelen en -gebruiken van over de hele wereld centraal.

Tijdens de schoolvakanties staan de kinderen in het middelpunt van de belangstelling. Zij kunnen als Romeinen, archeologen of Arabische handelaren van alles ontdekken en beleven in het museum. De dierenweken in oktober en de kerstweken in december zullen het seizoen met speciale activiteiten afsluiten.

De bezoeker kan tijdens het seizoen op woensdag, donderdag, zaterdag en zondag kennismaken met de bewoners van het Bijbels Openluchtmuseum. Zij laten de bezoeker het fascinerende oude én huidige Midden-Oosten zien en ervaren.

Voor groepen en scholen heeft het museum een nieuw en fris aanbod van arrangementen en workshops. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om een kijkje te nemen in de keuken van de Romeinen en de oosterse keuken, deel te nemen aan een workshop sensuele oriëntaalse dans of de geheimen van de Arabische taal te ontcijferen.
Provincie:
Tag(s):