vrijdag, 10. februari 2006 - 15:29

Opgelet: 2 Euro of 63 Eurocent?

Den Haag

Sinds 1 januari 2005, heeft Turkije nieuw geld: de "nieuwe Turkse Lira" (Yeni Turk Lirasi), die de oude vervangt. Het oude geldstelsel was erg gedevalueerd en waarbij men zes nullen heeft laten verdwijnen. Een nieuwe Lira is gelijk aan 1 miljoen oude Turkse lira, en wordt verdeeld in 100 KuruÅŸ.

Het nieuwe muntstuk van 1 Lira lijkt heel erg op de 2 Euromunt. Wanneer je beide stukken vergelijkt, kun je vaststellen dat ze hetzelfde uiterlijk hebben, een ring van nikkel rond een koperen middenstuk. Bovendien lijken ze in eerste instantie ook nog eens evengroot. Daarbij heeft de kopkant, zoals de meeste euromunten, de afbeelding van een hoofd (Ataturk).

Het grotere verschil is, dat op de letterkant in plaats van een 2 een 1 staat. En de 1 lijkt erg op de 1 van van de 1 Euro muntstukken. Het Turkse muntstuk is evenwel slechts 40 eurocent of slechts 1 vijfde van de waarde van een 2 Euro muntstuk.

Vlak na de introductie van de Turkse Lira in 2005 bleek dat de munt wel heel erg veel leek op de 2 Euromunt. De ring van nikkel had dezelfde afmetingen en bovendien wogen de munten ook even zwaar. Volgens een woordvoerder van het Ministerie van Financiën slikten met name geldautomaten de Turkse munt alsof het een 2 euromunt was. Na een advies van de Europese Commissie, heeft Turkije de nikkelrand groter gemaakt en het gewicht van de munt verandert.

Het Ministerie van Financiën heeft sindsdien nagenoeg geen klachten meer ontvangen, waarbij de gelijkenis tussen beide munten problemen opleverden. Maar het blijft wel opletten wanneer je bij het ontvangen van wisselgeld munten van 2 Euro denkt te krijgen terwijl dit net zo goed de Turkse Lira kan zijn.
Provincie:
Tag(s):